Гъркинята Екатерини Стефаниди стана олимпийска шампионка в овчарския скок (жени) на Игрите в Рио.

Стефаниди, европейска шампионка от Амстердам 2016, се възползва от грешките на фаворитките и отсъствието на легендата Елена Исинбаева и завоюва първия си олимпийски медал, при това златен. Живеещата в САЩ 26-годишна гъркиня преодоля 4.85 метра, колкото има и американката Санди Морис, но Морис направи грешка на 4.70 и остана втора. Златото е първо за Гърция на олимпийски игри в леката атлетика от домашната Олимпиада в Атина през 2004 година.

"Невероятно е това, което се случи. Родителите ми са тук. Радвам се, че накарах страната ми да се гордее с мен", каза Стефаниди.

19-годишната новозеландка Елиза Маккартни остана трета с 4.80, което е нов рекорд на Нова Зеландия. Световната рекордьорка в зала и олимпийска шампионка от Лондон 2012 Дженифър Сур се провали, като скочи само 4.60 и остана седма. 
Сур имаше здравословни проблеми след пристигането си в Рио, което явно й попречи да се представи по-добре.

Състезанието в сектора за овчарски скок се проведе броени часове, след като легендарната рускиня Елена Исинбаева обяви, че прекратява състезателната си кариера. Двукратната олимпийска шампионка и световна рекордьорка бе спряна от участие заради наказанието на всички руски лекоатлети от Рио. На пресконференцията за отказването си от спорта Исинбаева каза, че който и да спечели златото в овчарския скок, трябва да се чувства втори заради нейното отсъствие. 

Класиране овчарски скок, жени:
1. Екатерини Стефаниди (Гърция) 4.85 метра 
2. Санди Морис (САЩ) 4.85 
3. Елиза Маккартни (Нова Зеландия) 4.80/БТА