Женският национален отбор на Франция по хандбал се класира за първи път в историята си за финал на Олимпиада, след като победи световния вицешампион Холандия с 24:23 (17:13) на полуфиналите на Игрите в Рио де Жанейро.

Французойките се отърсиха след колебливо начало и от 34:5 стигнаха до обрат за 9:6, а след силна игра в края на първото полувреме се оттеглиха на почивка при 17:13.

При дебюта си на полуфинал на олимпийски игри холандките направиха всичко възможно да заличат пасива през второто полувреме и десет минути преди края намалиха до 22:23.

23 секунди преди края при 23:24 "лалетата" имаха последна атака и числено предимство заради отстраняването за 2 минути на Гносиан Ниомбла, но Лоис Абинг нацели гредата с финалния изстрел и Франция триумфира.

Алисон Пино реализира 7 попадения за успеха, а Александра Лакрабер добави 6 гола. Лаура ван дер Хайден се разписа 8 пъти за Холандия, а въпреки поражението, отборът записа най-добро представяне на Олимпийски игри.

В другия полуфинал победителките в последните две Олимпиади от Норвегия, които са и действащи световни и европейски шампионки, срещат Русия в повторение на финала на Игрите в Пекин 2008./БТА