Майкъл Фелпс и Райън Лохте са сред най-ярките имена в плуването в наши дни. Двамата американци често впечатляват с изявите и постиженията си, а самите те се възприемат като необходими един на друг съперници.

Историята на тяхното съревнование е богата, като олимпийската битка помежду започва през 2004-а година. По време на Игри в Атина те за първи път мерят сили помежду си, стремейки се към една цел. По това време Куршума от Балтимор вече има едно участие на Олимпиада зад гърба си. Прави своя дебют в предишния цикъл – в Сидни през 2000-а година, докато за Лохте това е първи досег с магията на Игрите. Двамата се борят за златния медал на 200 метра бътерфлай, където Фелпс успява да се пребори за олимпийската титла, а сънародникът му Лохте трябва да се задоволи със среброто.

Няма друг като Майкъл Фелпс! Още две отличия за Куршума

И от тогава насетне тяхното съперничество е неразделна част от олимпийските плувни турнири. Следват Игрите в Пекин през 2008-а, след това Лондон през 2012-а и Рио 2016-а. А доминацията на Фелпс в това съревнование е внушителна. Присъствието на превърналия се с годините в жива легенда 31-годишен плувец поставя под сериозна въпросителна евентуален успех за Лохте на най-престижния спортен форум в света. Всъщност роденият през 1984-а година състезател е успявал само веднъж да се окичи със златото в дисциплина, в която и Фелпс се бори. Това се случва през 2012-а година на Игрите в Лондон. В индивидуалната надпревара на 400 метра при мъжете Лохте се качва на олимпийския връх, а изненадващо Фелпс остава извън почетната стълбичка, след като финишира четвърти.

Но макар да са големи и явни съперници в басейна, извън него двамата плувци са добри приятели. Самите те не крият топлите си отношения и обективно отчитат влиянието, което имат един върху друг, и начина, по който взаимно се мотивират.

Самият Фелпс казва преди време в интервю: „Няма друг човек като Лохте, който да ме мотивира така, че да покажа най-доброто от себе си“. На свой ред, Лохте, се съгласява и потвърждава същата теза и за себе си.

Величието Майкъл Фелпс

Лохте и Фелпс освен всичко друго са и съотборници в олимпийски плувен отбор на САЩ и често водят тима към нови и нови успехи.

Същевременно само преди ден Фелпс спечели 21-и златен олимпийски медал. Така Куршума от Балтимор увеличи колекцията си от Олимпийски игри на 25, от които има едва два сребърни и два бронзови.

Лохте може да се похвали с общо 12 олимпийски медала - 6 златни, 3 сребърни и 3 бронзови.