Олимпийската шампионка с ансамбъла по художествена гимнастика от Токио 2020 Мадлен Радуканова е убедена, че и настоящият тим в Париж има всички шансове да повтори успеха. Тя даде специално интервю за Gong.bg за рубриката „Олимпийските звезди на България“.

Мадлен Радуканова се върна назад във времето, в началото на своя кариера. Бившата национална състезателка, обаче, разказа и за трудностите, през които е минала, за да стигне до големия триумф.

„Преди гимнастиката съм се занимавала с балет, тогава живеехме в Гърция. След това като се преместихме в България започнах да се занимавам с художествена гимнастика. Може би отначало съм осъзнала, че това е моето нещо. Родителите ми са ме записали още на 5 години, не съм знаела какво точно се случва, правела съм го за забавление. Винаги са ме подкрепяли. Винаги родителите ми са оставяли последната дума да бъде моя, не са ме натискали, само да ме подкрепяли“, сподели Мадлен Радуканова.

Сестра ѝ ѝ е давала съвети, защото също се е занимавала с художествена гимнастика. Като дете Мадлен е била палаво дете, но чрез спорта е укротила буйния нрав.

„Хобитата ми винаги са били да гледам филми, сериали. Да си почивам, да излизам на разходка, да се виждам с приятели, да пътувам както в България, така и в чужбина“, разкри бившата национална състезателка.

Ежедневието на професионалните спортисти не е лесно: „Ставам, закусвам вкъщи. Идвам в залата, тренировки по цял ден, с едночасова почивка по обед. Възстановяване, масажи в залата около 6-7 часа вечерта. Прибирам се, вечерям и си лягам. В неделя имахме почивен ден.“

Мадлен Радуканова вече е щастлива майка на момиченце.

„Тя е много послушна, успявам да се наспивам. Всичко върви гладко сега, най-голямото щастие е тя. Със сигурност ще се занимава със спорт, независимо дали художествена гимнастика, или нещо друго. Но на нея ще оставя решенията дали ще се занимава с нещо професионално.“

Мадлен Радуканова се връща с удоволствие към най-големия си успех – златото с ансамбъла в Токио.

„Със сигурност златото не беше очаквано, защото дълги години отборът на Русия беше закован на първото място и трудно можехме да се доберем до златото, но много го искахме. За това мечтаехме, това си повтаряхме, сънувахме, представяхме си го всеки божи ден, но за нас беше трудно постижимо. Преди Олимпийските игри успяхме тайно да усложним съчетанията си, не го показвахме никъде, за да не могат конкурентките ни да вдигнат трудността, съответно и те да вдигнат, за да стане пак това надиграване. Успяхме на Олимпийските игри да ги изиграем по начина, по който са ни поставени. За щастие, всичко се получи по план“, сподели Мадлен Радуканова.

„Със сигурност, това с пандемията беше спънка, но ние не се чувствахме подготвени. Отменяха състезанията заради COVID-19. От друга страна се говореше, че може да отменят Олимпиадата, това малко или много ни сриваше. Силно се надявахме да успее да се проведе. Иначе в Япония ходихме всяка година на подготовка, бяхме свикнали с хората, с влагата и не ни беше чуждо. Относно публиката, която отсъстваше на Олимпиадата, аз лично бях доволна. Защото знаем тук в София залата се пълни, а това понякога пречи. Любовта на хората е огромна и сме им благодарни, но понякога играе лоша шега“, каза още Радуканова.

Олимпийската ни шампионка не скри, че таи големи надежди към настоящия ансамбъл на България, който ни представя в Париж. Според Мадлен Радуканова, грациите, водени отново от Весела Димитрова имат шанс за златото.

„Много силен отбор са, имат огромен потенциал да повторят нашия успех, защото те също минаха през труден път. Заслужават и техният край да бъде със златен олимпийски медал“, каза още Радуканова.