ESL One Cologne е най-големия турнир по електронния спорт Counter-Strike: Global Offensive. Той започва днес и е време да ви запознаем с отборите и групите, в които са разпределени. Това е вторият Major турнир с награден фонд от $1,000,000, което е рекорд за CS:GO.

Общо 16 отбора участват на турнира. Те са разпределени в 4 групи, на база техния сийдинг (класиране на предишния Major (MLG Columbus) и класиране на квалификациите).

Група А

Група А противопоставя Astralis (Полуфиналисти на MLG Columbus), Counter Logic Gaming (Четвъртфиналисти на MLG Columbus), Gambit Gaming (преминали официалната квалификация) и Team Dignitas (преминали официалната квалификация).

Както се вижда, Astralis са с най-високия сийд в групата и са сочени за фаворити. Датчаните обаче имат един сериозен проблем. Наскоро те направиха размяна на играчи със своите сънародници от Dignitas. Astralis изпратиха Рене “cajunb” Борг и получиха младата звезда Маркус “Kjaerbye” Кйербай. Новият им титулярен играч обаче няма да може да вземе участие с тях в Кьолн, защото е играл на EU Minor с предишния си отбор Dignitas. Затова, според правилата на ESL One Cologne, той ще пропусне събитието. Така Astralis са принудени да играят със заместник в лицето на Лукас “gla1ve” Росандер. Дали това ще се отрази негативно на играта им, предстои да разберем от днес.

Американците от CLG постигнаха голям успех на MLG Columbus по-рано тази година, като успяха да излязат от групите и да играят четвъртфинал. След това си постижение обаче отборът постигна лоши резултати на последвалите турнири и определено не се намира в добра позиция. Те също имат скорошни промени по състава: освободиха Джейкъб “FugLy” Медина и Джош “jdm64” Марсано и добавиха Кенет “koosta” Суен. Като пети играч на ESL One Cologne ще играе техния треньор Фарук “pita” Пита, след като тимът все още не е намерил титулярен пети.

Gambit успяха да завършат квалификацията на ESL One Cologne 2016 с резултат 3 победи и 1 загуба, което ги класира за Груповата фаза на турнира. Руският отбор участва и на предишния Major, където завърши на 9-то/12-то място. След това си участие, тимът няма кой знае какви постижения, но определено е способен да си съперничи с топ отборите. Все пак, Gambit определено са един от аутсайдерите и ще бъде изненада ако успеят да излязат от групите в Кьолн.

Dignitas са вторият датски отбор в групата. След като смениха Kjaerbye за cajunb, отборът не изглежда особено стабилен. Все пак те успешно преминаха квалификацията на ЕSL One Cologne 2016 и имат немалки шансове в групата, в която се намират.

Като цяло, тази група се очаква да е една от най-слабите групи, виждана някога на Major, заради многото смени на играчи в отборите.

Група B

Група B включва Natus Vincere (Финалисти на MLG Columbus), Ninjas in Pyjamas (Четвъртфиналисти на MLG Columbus), OpTic Gaming (преминали официалната квалификация) и FlipSid3 Tactics (преминали официалната квалификация).

Na’Vi са топ 3 отбор в света към този момент и са отявлените фаворити в групата. На MLG Columbus те се представиха повече от добре, достигайки финала, където загубиха от Luminosity (сега SK). Украинско-руският отбор достигна финал и на последния Major за 2015, DreamHack Cluj-Napoca, където загуби от EnVyUs. След Columbus, серията от втори места за Na’Vi продължи на DreamHack Masters Malmö и SL i-League Invitational. Дали отборът отново ще заеме втора позиция или този път ще се класира на друго място предстои да видим.

NiP са безспорно един от най-известните CS:GO отбори. С легендарни играчи като Патрик “f0rest” Линдберг и Кристофър “GeT_RiGhT” Алесунд, отборът е постигал невероятни резултати, като историческия им рекорд 87-0, постигнат през 2012 и 2013 година. Шведите обаче имаха доста проблеми в последващите години. В края на 2015 те направиха най-скорошната си промяна, добавяйки Джейкъб “pyth” Моуруярви и по-късно Бьорн “THREAT” Перс като треньор. С този стартов състав NiP успяха да спечелят DreamHack Masters Malmö и заеха второ място на DreamHack ZOWIE Summer. Ще видим дали ще зарадват многобройните си фенове и на ESL One Cologne.

OG са един от най-добрите северно-американски отбори. Що се отнася до Major-и обаче те са новобранци. Отскоро в отбора играе испанецът Оскар “mixwell” Канеяс, който има завидни умения като AWP-ер (снайперист) в играта. Въпреки че OG нямат опит на Major-и, те имат опит срещу елитните европейски отбори и не веднъж са показвали, че могат да играят на тяхното ниво. Все пак обаче отборът е считан за аутсайдер в групата.

FlipSid3 имат опит в Major турнирите, но винаги досега са се представяли зле на тях. Като цяло, отборът е доста непостоянен откъм резултати и определено е един от аутсайдерите на ESL One Cologne. Украинците все пак имат опитни играчи в състава си, като CS 1.6 легендата Йегор “markeloff” Маркелов. Напоследък и AWP-ъра им Георги “WorldEdit” Яскин показва изключителна форма, така че нищо не се знае.

В тази група явните фаворити са Na’Vi и NiP, но аз очаквам FlipSid3 да поднесат изненада.

Група C

Група C се състои от Team Liquid (Полуфиналисти на MLG Columbus), Virtus.Pro (Четвъртфиналисти на MLG Columbus), mousesports (преминали официалната квалификация) и Team EnVyUs (преминали официалната квалификация).

Team Liquid бяха изненадата на MLG Columbus. Известен факт е, че северно-американските отбори имат проблем с излизането от групите на Major-и. Е, Liquid не само излязоха от групата си, но и достигнаха полуфинал, на който имаха общо 15 мап пойнт-а на двата мапа, но не успяха да спечелят нито един и отпаднаха от бъдещите победители Luminosity (сега SK). Голяма заслуга за представянето на тима имаше небезизвестния Александър “s1mple” Костилиев. Украинецът вече не е официален играч на Liquid, но ще играе с тях и на ESL One Cologne, като след приключването на Major-а ще напусне отбора. Liquid определено са страховит съперник, не само заради s1mple, но и заради, наскоро придобития от CLG, jdm64, който е един от най-добрите AWP-ъри в Северна Америка.

Полските ветерани от Virtus.Pro са най-опитния състав на този Major. Легендарни играчи като Филип “NEO” Кубски, Виктор “TaZ” Войтас и Ярослав “pasha” Ярзабковски все още имат сили да се конкурират с другите топ отбори и го доказаха на MLG Columbus, достигайки четвъртфинал. VP не само имат опит на Major-и, но и са печелили такъв (EMS One Katowice 2014). Напълно способни са да повторят това си постижение и на ESL One Cologne 2016.

mousesports са отбор с много потенциал и огнева мощ. Съставът има едно изключително оръжие. Това е младата суперзвезда Никола “NiKo” Ковач, считан от някои за най-добрия CS:GO играч в света. Въпреки наличието на такъв играч обаче отборът няма големи постижения. Като че ли, все нещо не им достига за челните места. Не веднъж германците са доказвали, че могат да побеждават топ отбори, но ще видим колко от тях ще могат да свалят на ESL One Cologne.

EnVyUs са победителите на предпоследния Major (DreamHack Cluj-Napoca), който се проведе в края на 2015 година. Оттогава насетне отборът тръгна по нанадолнище и следваха лош резултат след лош резултат. Дупката, в която EnVyUs попаднаха, ги накара да променят състава си, добавяйки Тимоти “DEVIL” Демолон на мястото на Фабиен “kioShiMa” Фией. Първоначално дори и това не помогна. Напоследък обаче отборът изглежда по-добре и прословутия играч Кени “kennyS” Шръб се завръща в старата си форма. След като на MLG Columbus французите отпаднаха в Груповата фаза, сега предстои да видим дали отборът наистина има някакъв прогрес оттогава или не.

Това е най-непредсказуемата група на този Major. Не мисля, че има изявен фаворит и не бих се изненадал, които и два отбора да излязат от нея.

Група D

Група D е наричана “Групата на смъртта”. Тя включва SK Gaming (ex-Luminosity) (Шампиони на MLG Columbus), Fnatic (Четвъртфиналисти на MLG Columbus), FaZe Clan (преминали официалната квалификация) и G2 Esports (преминали официалната квалификация).

SK Gaming са победителите от последния Major (MLG Columbus) и са считани за най-добрия отбор в света. Бразилците, които доскоро играха под името Luminosity Gaming, са основен фаворит за спечелването на ESL One Cologne 2016. След MLG Columbus, SK продължиха да доминират, като успяха да спечелят и ESL Pro League Season 3 през Май. Наскоро се проведоха финалите на ECS Season 1, където отборът достигна финал, но загуби от G2 Esports. Това показва, че бразилците все пак са победими, въпреки доминацията им от Април досега.

Fnatic са считани за най-добрия отбор в историята на Counter-Strike: Global Offensive. Трикратните Major шампиони (DreamHack Winter 2013, ESL One Katowice 2015, ESL One Cologne 2015) бяха определяни за основния фаворит на MLG Columbus, но загубиха изненадващо на четвъртфинал от Astralis. Една от причините за това се оказа проблем с ръката на, смятания за най-добър играч в света, Олоф “olofmeister” Кайбйер. Заради този проблем, на Fnatic се наложи да играят без olofmeister за известно време. В негово отсъствие отборът игра със заместници, което безспорно се отрази на резултатите им. Кайбйер отсъстваше няколко месеца, но вече е възстановен и показа, че възвръща оптималната си форма. Заедно с olofmeister в състава, Fnatic отново изглеждат готови да си възвърнат титлата “най-добър отбор в света” и освен SK те са другия основен фаворит за спечелването на ESL One Cologne 2016.

FaZe Clan са елитен отбор, известен с международния си състав: двама норвежци (rain и jkaem), един датчанин (aizy), един португалец (fox) и, изгоненият от EnVyUs французин, kioShiMa. Те са от онези отбори, които могат да се мерят с шампионите, но все нещо не им достига, за да станат, самите те, такива. В Група D, определено те са аутсайдерите.

G2 Esports са в абсолютен възход. Те играха финал на ESL Pro League Season 3 срещу Luminosity (вече SK), който загубиха, но взеха своя реванш на ECS Season 1 в края на миналия месец, когато успяха да победят бразилския отбор и да станат шампиони на турнира. Играчи като Ришар “shox” Папийон и Адил “ScreaM” Бенрлитом показват невероятна игра в последните месеци и водят стремглаво отбора си. Тази силна форма, в която G2 се намират, ги прави един от фаворитите на ESL One Cologne.

Група D е наричана още “Групата на смъртта”, защото основните фаворити за спечелването на турнира се намират в нея.

Това са групите на ESL One Cologne 2016. Какво ще се случи с тях, ще разберем още днес. Финалите на събитието в Lanxess Arena ще можете да гледате на Vbox7. Следете портала за повече информация.