Едва ли има геймър в България, който не е чувал за Counter-Strike. Това е серия от multiplayer first-person shooter видео игри, които изправят отбор терористи срещу отбор контра-терористи. В миналото десетилетие в страната ни беше изключително популярна Counter-Strike 1.6, една от първите игри в поредицата Counter-Strike. За последните години обаче Counter-Strike: Global Offensive се наложи като един от водещите електронни спортове в света и в България статуса й не е по-различен.

CS:GO излиза на 21 Август 2012 г. за Microsoft Windows, OS X, Xbox 360 и PlayStation 3. Както останалите игри в поредицата, тя изправя отбор Терористи (Т) срещу отбор Контра-терористи (CT). Играта се играе на определена карта (Map), като има два основни вида карти. Първият вид е наречен Обезвреждане (Defuse) и е най-популярен. При него Терористите притежават бомба, която трябва да заложат на едно от двете, предвидени за целта, места. Контра-терористите започват по-близо до тези две места и трябва да ги защитават. Всеки от двата отбора може да спечели като убие всички от противниковия отбор или като взриви (за Терористите) или обезвреди (за Контра-терористите) бомбата. Всеки рунд има времетраене, при изтичането на което, ако не е заложена бомбата, Контра-терористите печелят. Обикновено състезателните мачове на професионалните отбори се играят на този вид карти. Вторият вид карти е наречен Спасяване на заложници (Hostage rescue). Той е по-малко популярен. При него в началото на всеки рунд Терористите държат двама заложници, които Контра-терористите трябва да спасят.

източник: Youtube

Независимо кой вид Мap се играе има основни характеристики на игра. При умиране на играч, той остава мъртъв до края на рунда, което може да отнеме над минута. В началото на всеки рунд играчите започват с определен брой пари, които да използват за купуването на оръжия и екипировка. Играят се 15 рунда, след което отборите разменят местата си (Терористите стават Контра-терористи и обратното). Първият отбор, който достигне 16 спечелени рунда - печели играта. В случай на равенство (15-15) се играе продължение (Overtime).

Двете страни (T и CT) са относително подобни. Те споделят много еднакви оръжия, но има и немалко разлики. Терористите могат да купуват по-мощни и същевременно по-евтини оръжия, докато тези на Контра-терористите се считат за по-точни. Играта предлага различни видове оръжия: от пистолети (Pistols) до автоматични оръжия (Rifles). Също така всеки играч разполага и с нож. Ако намерите оръжие на земята до мъртъв играч, може да го вземете, стига да допада на вашия стил на игра. Целта е да се спечели играта, чрез екипна работа, като най-успешните отбори са изградили сложни стратегии, които да им донесат предимство.

Всеки играч започва със 100 точки живот (HP), като в началото на рунда може да си купува защитна екипировка (Kevlar, Helmet), която намалява щетите, причинявани от опонентите. Освен оръжия и защитна екипировка, отборите могат да си купуват и различни видове гранати, които помагат при изпълнението на заучени отигравания.

Сама по себе си, играта е лесна за разбиране, но изисква практика и рутина за достигане на едно добро ниво. Стрелбата (Aim), рефлексите и тактиката са ключови компоненти, които доказват индивидуалните качества на играча, но е факт, че по-важно от отборната игра няма.

Както вече споменах, в България CS:GO е популярна игра и имаме нелоши български отбори. За съжаление на предстоящия турнир, ESL One Cologne, няма български представители, но нямам съмнение, че въпреки това ще видим запомнящи се игри. Следете Vbox7 за излъчвания на мачовете от Кьолн, както и новини около събитието.

източник: Youtube