Истинско бижу на модерната архитектурна мисъл ще отвори вратите си за най-гледаното спортно събитие – Супербоул.  Тази неделя срещу понеделник (4 февруари) феновете ще могат да се наскадят не само на отборите по американски футбол Лос Анжелис Рамс и Ню Енгланд Пейтриътс, но и на това прекрасно съоръжение.

След като разгледат Атланта и местните барове, 70 хиляди привърженици ще се отправят към местата си на стадион „Мерцедес-Бенц”, който отвори врати едва преди година и половина.

С какво това място е толкова уникално?

Покривът е от най-ново поколение, нещо, което не е правено преди – сгъваем покрив. Съставен от 8 различни панела „венчелистчета”, които се движат при отваряне и затваряне. Очаква се, тази вечер обаче организаторите да го затворят. Всяко от тези „венчелистчета” тежи по 500 тона. Покривът се отваря и затваря за 8 минути.

Най-голямата 360-градусова видеостена, която се намира точно под покрива. Това представлява монитор, заемащ 63 хиляди квадратни метра, а ако го разтеглите, защото е в овална форма, ще бъде по-висок от Айфеловата кула.

По-силни заедно – първите близнаци на Супербоул

Храната на стадиона е не само вкусна, но и евтина за местните стандарти. Лесно можеш да се наядеш за по-малко от 9-10 долара, а само за 2 долара ще получите чаша за многократна употреба с питие. На съоръжението има 15 различни щанда.

Всяка част от това съоръжение е хай-тек. Най 70 хиляди фенове на стадиона ще имат безжична интернет връзка, гарантирана.

Над 4000 слънчеви панела захранват с електричество. На стадиона се използва дъждовната вода, с което се пести около 47% от питейната. Дъждовната вода се съхранява в цистерна с обем 680 хиляди галона, а след това се изпозлва за охладителния резервоар и напояването на озеленяването.

Топ 5 на най-големите шоу провали на Супербоул

Гигантска метална статуя на сокол посреща посетителите, в чест на домакинския тим на Атланта, който се състезава на този стадион. Това е най-голямата свободностояща подобна статуя.

"Мерцедес-Бенц" - Стадион или космически кораб посреща Супербоул?

източник: Gulliver/GettyImages

Гледката, която се разкрива от стадиона е невероятна, може да видите всички забележителни сгради на града.

Повече от 35 хиляди галона боя са били използване за боядисването на стадиона. Ако направите 32 обиколки на цялото съоръжение, ще сте пробягали един класически маратон.

Общо 200 произведения на изкуството от 55 автори са пръснати из него.

10-годишен доказа: Том Брейди е лъжец!

Колко струва това невероятно съоръжение? Окончателната цифра е 1,6 милиарда долара.

Капацитетът на стадиона е 72 хиляди места с възможност за разширяване до 75 хиляди.