Малките не са това, което бяха! Един петокласник от Кентъки, САЩ направи обстоен анализ на суперзвездата на американския футбол Том Брейди и изводът му е категоричен: Брейди е мошеник!

В случая става дума за широко известната зад Океана афера Дефлейтгейт. Според него през януари 2015-а Брейди и неговият Ню Инглънд Пейтриътс е спечелил шампионата с топки, които не са отговаряли на стандартите, тъй като са били с прекалено малко въздушно налягане.

Тогава се стигна до съд и бе доказано, че 11 от 12-те топки на Пейтриътс са били манипулирани. Глобата за клуба бе един милион долара, а Брейди бе наказан за четири мача, макар и да уверява, че е невинен.

4 години по-късно обаче 10-годишният Ейс Дейвис се разрови отново в случая с цел да докаже, че Брейди лъже и е бил напълно наясно с измамата.

Момчето е фен на Питсбърг Стийлърс и съответно няма особено топло чувства към Брейди. Затова и в училищен експеримент решава да се заеме именно със случая от 2015-а. 

Дейвис и семейството му провеждат серия от опити с футболни топки с различно въздушно налягане. Те според него категорично доказват, че колкото по-ниско е налягането, толкова по-точни са пасовете. Ейс прави графики и диаграми на базата на експериментите и ги представя в състезание за наука в училище. Което печели!

Неговият извод е, че Брейди е лъжец, тъй като е нямало как да не знае за различното налягане на топките. Таткото на Ейс пък се похвали с разследването на сина си.

Преди "дефлейтгейт" съдиите проверяваха топките 2 часа и 15 минути преди началото на мача, което даваше достатъчно време за манипулации. Оттогава насам обаче правилникът бе променен.

Същевременно тази година Брейди и Пейтриътс отново стигнаха до Супербоул - на 3 февруари те ще срещнат Лос Анджелис Рамс в битката за трофея.