Политически компромати са били искани от задържания в шуменския арест председател на федерацията по сумо Петър Стоянов. Той е обвиняем по делото "Килърите" за няколко знакови поръчкови убийства, съобщи DarikNews.bg.

"Предлагаха ми да подпиша неща, които са страшни", добавя Стоянов с уговорката, че никой няма да признае за това. Интервюто на Дарик със Сумиста е писмено и е направено чрез адвоката на подсъдимия - Емил Милев.

"Хората, създали сценария "Килърите", се опасяват да не започна да говоря за грозните предложения, които получих, докато съм в ареста", обявява Петър Стоянов и добавя, че не познава жертвите на показните убийства с изключение на Юри Галев.

По повод твърденията на партия "Ред, законност и справедливост", че в деня на разстрела на Галев Сумиста се е срещнал с вътрешния министър Цветан Цветанов, арестантът заявява, че няма да влиза в полемика с Цветанов, но ще призове в съда по темата за свидетели самият МВР-шеф, Станимир Флоров и Веселин Маринов и "ако там имат смелостта да излъжат, нека го направят".

"Не смятам, че е редно да споделя на каква тема е имало разговори, тъй като това е само между мен и него", добавя Петър Стоянов. По думите му помещението, в което е затворен с месеци, е "кутия с размери 1,50 метра ширина и 3 метра дължина и 3 метра височина".

Адвокатът му Емил Милев казва, че няма да отправят жалба за условията, в които е задържан клиента му, тъй като няма смисъл: "Условията в този арест не се различават от тези в другите арести. Положението е трагично. Не е нормално да те държат по 6-7 месеца заключен в помещения, в които няма елементарна хигиена и елементарни битови условия. Органите на разследването го използват това да се съгласяваш на какво ли не. Това е аборигенско отношение към хората".

"Всички доказателства са изфабрикувани от МВР и прокуратурата, като за целта хора, които са зависими от МВР, хора с присъди, хора задържани, са пускани само и само да подписват измислици. Намаляват се присъди, за да се дават показания", обявява Сумиста и добавя, че "сценаристи" са МВР и прокуратурата, а „главен сценарист" е отдел "Антитерор" в ГДБОП. "Основните действащи лица са Калин Георгиев, Станимир Флоров, Цветан Цветанов", заявява Стоянов.

Той не отрича привързаността си към левите идеи: "Произхождам от семейство на членове на БКП и не крия левите си убеждения. Помагал съм и ще помагам на партиите, за които социалната политика е основната им идея. Не смятах, че подкрепата на една или друга партия ще ми докара такива главоболия", пише той.