Петър Стоянов - Вожда остава в ареста. Това реши Варненският апелативен съд потвърждавайки определението на Шуменския окръжен съд от 24 септември. Заседанието на варненския съд продължи близо час и половина, като самият Стоянов не се яви с съдебната зала, пише DarikNews.bg.

За последните 12 дни, докато е бил в ареста в Шумен, заради Стоянов 28 пъти е била викана линейка, посочи защитата на обвиняемия. Адвокатите му поискаха нова съдебно-медицинска експертиза, която да докаже, че заболяванията на Сумиста са обострени.

В отговор от прокуратурата заявиха, че действително Петър Стоянов е викал 28 пъти медиците, били са му направени 23 кардиограми, но състоянието му не е предполагало хоспитализиране в болница.

В крайна сметка варненските апелативни съдии оставиха Стоянов в ареста. Повдигнатите срещу него обвинения са изключително сериозни и с оглед на това обвиненият може да се укрие или да извърши друго престъпление, бяха мотивите на съда.

Четири са обвиненията, повдигнати срещу Петър Стоянов. Едно от тях е за съучастие като подбудител и помагач за убийството на Борислав Георгиев, извършено в София на 5 април 2008 г. Второто обвинение срещу Сумиста е за съучастие като подбудител за убийството на великотърновския адвокат Петър Лупов. Стоянов е обвинен и за съучастие като подбудител за убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Четвъртото обвинение е за организиране и ръководене на организирана престъпна група, действала в София, Велико Търново, Пловдив и Шумен в периода от 2006 г. до юли тази година. Групата е била създадена за извършване на умишлени убийства, умишлено причиняване на тежки телесни повреди и палежи.

Шефът на федерацията по сумо бе задържан на 23 юли в София при полицейска акция с името „Килърите". На 3 август Апелативният съд го пусна на свобода с мярка "подписка". Стоянов бе върнат в ареста на 21 септември, този път за съпричастност към убийството на Румен Рачев. Шуменският бизнесмен бе застрелян показно на 3 юли 2009 година по обяд, докато влизаше в джипа си, спрян пред шуменската болница.

Апелативният съд остави в ареста и Петър Атмаджов, който също разследван за участието си като помагач в убийствата на търновския адвокат и в това на Рачев.

Определенията на въззивната инстанция, с които бяха потвърдени арестите на Петър Стоянов и Петър Атмаджов са окончателни и е подлежат на обжалване.