Бившият шампион на Ultimate Fighting Championship (UFC) в полутежка категория Джон Джоунс преминал през тест с полиграф (детектор на лъжата) с надеждата да докаже, че казва истината, когато твърди, че никога съзнателно не е приемал веществото Туринабол (анаболен стероид) или друго вещество, подобряващо ефективността, преди да се изправи срещу Даниел Кормиер в битка за титлата на 29-ти юли миналата година.

Джоунс преминал теста успешно, според източници на UFC. Тестът е бил направен на 7-ми декември, но истината е, че нито от UFC, нито от Американската антидопингова агенция (USADA) не са искали Джоунс да прави такъв тест.

Джоунс може да получи 8-годишно наказание

На 22-ри август миналата година от UFC съобщиха, че 30-годишният Джоунс е дал положителна допинг проба, която е била взета от него на 28-ми юли, ден преди победата му с технически нокаут в третия рунд над Даниел Кормие. Оттогава както Джоунс, така и неговият мениджърски екип многократно отричат факта, че боецът съзнателно е взел някаква забранена субстанция преди битката. 

В резултат на направените констатации, Калифорнийската държавна атлетическа комисия (CSAC) отмени резултата от срещата му с Кормиер и титлата отново бе върната в неговите ръце.

До този момент Джоунс все още не е получил своето официално наказание от CSAC или USADA. Неговото изслушване се очаква да се проведе в края на месец януари или в началото на месец февруари.