Бъдещето на дългогодишния шампион на Ultimate Fighting Championship (UFC) в полутежка категория Джон Джоунс понастоящем е във въздуха след положителната допинг проба, която той даде преди битката му с Даниел Кормиер на събитието UFC 214 през юли миналата година.

Тестът, който беше взет от Джоунс малко преди претеглянията на UFC 214, даде положителен резултат за забранения анаболен стероид Туринабол. Това беше и второ антидопингово нарушение на бившия световен шампион, което сериозно заплашва да провали кариерата му завинаги.

Ако бъде признат за виновен за съзнателно поглъщане на забраненото вещество, Джоунс е изправен пред перспективата да получи четиригодишна забрана от Американската антидопингова агенция (USADA).

Въпреки това, според вицепрезидента на UFC Джеф Новицки, четиригодишната присъда, пред която е изправен Джоунс, е само "отправна точка" и би могла да се удвои, ако се докаже, че боецът се е опитал да прикрие използването на гореспоменатия стероид.

"Това би могло да се случи", заяви Новицки, когато беше попитан дали Джоунс може да получи по-продължителна присъда.

"Присъдата може да бъде занижена или увеличена. Всичко зависи от смекчаващите вината фактори и от утежняващи вината фактори. Това ще разберем в близкия месец и половина. В крайна сметка той трябва да е направил нещо наистина голямо и нелепо, за да получи максималната присъда от осем години", добави Новицки.

Калифорнийската държавна атлетична комисия ще проведе изслушване за положителния допинг тест на Джоунс през следващия месец.