И днешният неделен ден се оказа успешен за родните ни състезатели, които караха в 9-ия кръг на BMU EUROPEAN ROAD RACING CHAMPIONSHIP 2018. На гръцката писта в Серес българските пилоти записаха девет подиума в различните класове. Горещото време и температура на асфалта от близо 55 градуса не попречиха на майсторите на две колела да покажат освен потенциала си, така и огромното желание за призово класиране в авторитетния шампионат. 65 пилоти от 7 държави караха на пистата, като денят започна с клас Formula 600, където българите Васил Кючуков (Зедмото,Сузуки) и Янислав Димитров ( Мотомания.бг-Бургас,Хонда) водеха битка от началото до края на 11-те обиколки. Кючуков влезе чак пети в първия завой, но много бързо излезе на втората позиция зад Димитров и в третата обиколка вече поведе колоната. Димитров остана втори като на няколко пъти опита атаки за първото място, но така и не успя да изпревари Кючуков . Трети финишира турчина Керем Укар ( Хонда).

Без проблеми за Бойко Божинов ( България, Зедмото, BMW) по пътя към поредната му победа през сезона във Formula 1000. Божинов стартира от първата позиция и с разумно каране пресече карирания флаг с аванс от 15 секунди пред Адриан Рус ( Румъния, Хонда). Трети завърши Слободан Ивцески ( Македония, Хонда).

По уникален начин завърши състезанието за Жулиета Ленкова ( България, МСК Плевен, Априля) в клас SP125. След като в събота остана втора, а днес не стартира по най-добрия начин, Ленкова направи и невъзможното, за да победи основния си конкурент Христиан Бузалковски ( Македония, Априля). В последната обиколка плевенчанката натисна сериозно газта и се залепи зад Бузалковски. Преди финалния завой двамата бяха с изравнени мотори, но Жулиета показа истинска класа и самочувствие и успя да пресече финала една с 3 хилядни от секундата пред македонеца. Феновете , които изгледаха състезанието дълго аплодираха невероятната Ленкова, която посвети успеха си на своята баба по случай рождения й ден. Трети в SP125 стана Пламен Христов ( България, МСК Плевен, Априля).

Също оспорвано и драматично до самия финал беше и в SSP300, където от първата обиколка до финала Бахатин Софуоглу ( Турция,Кавазаки) и Михаил Флоров ( България, АИТ рейсинг тим, Ямаха) водеха битка за първото място. Турският пилот не даде шанс на Флоров да го изпревари през цялото време, като умело затваряше всякаква възможност на българина да го атакува. В крайна сметка с 0.2 секунди Софуоглу се качи на първото място , пред Флоров, а трети чак на 42.2 секунди зад тях остана Кадир Ербай ( Турция, Ямаха).

Страхотен малшанс имаше днес Милен Георгиев ( България, АИТ Рейсинг тим, Ямаха). Неговият мотор свърши бензин точно два завоя преди финала и това му попречи да завърши състезанието с подиум. Георгиев се движеше втори, на 1 секунда зад Йонел Паскота ( Румъния, Ямаха) и точно когато трябваше да атакува румънеца за първото място, вдигна ръка, за да уведоми пилотите зад него, че има някакъв проблем . Спря встрани, а след като беше прибрана машината със специален автомобил от пистата, Георгиев и неговият баща, който му е механик, не можеха да повярват , че е възможно по такъв начин да завършат състезанието. Победа за Паскота, втори с дебют на подиума в този клас стана Михаил Иванов ( България, ЕКО BMW рейсинг тим, ), а трети Александру Бар ( Румъния).

Очакваното състезание с голям интерес в SuperBike1000 и битката между Ангел Караньотов (България,ORERDRIVE рейсинг, Дукати), Мартин Чой ( България, ЕКО BMW тим, BWM) и Роберт Мурешан завърши с победа за Караньотов. Още от началото до края той водеше колоната и с преднина от 2.5 секунди пресече финала пред Чой. Мурешан завърши на третата позиция, изоставайки на 26 секунди зад победителя.

В класирането по нации от 9-тия кръг на шампионата България е победител с 75 точки, пред Румъния с 61 и Македония с 38 точки.