Над 10 000 зрители изгледаха 7-ия (последен) кръг на Републиканския ни шампионат по мотокрос в Айтос. На мотополигона над града още от рано сутринта зрителите бяха заели своите места, като с нетърпение очакваха състезателните маншове от финалния кръг на сезона. 

Отличното трасе и атмосферните условия също допринесоха пилотите да дадат всичко от себе си за крайния успех в различните класове. 61 състезатели от България, Румъния и Турция караха през уикенда. 

В клас МХ65 двойна победа записа Мирослав Димитров (50 точки, Марица рейсинг тим, КТМ), който повеждаше конкурентите си от старта и водеше през цялото време на двата манша. Втори се нареди Живко Иванов (42 точки, Панчо рейсинг тим, КТМ), а на третото място на подиума се качи Енис Байрамов (40 т, Дамасцена Алба АСК, КТМ). Енис имаше още един повод да празнува защото завърши годината като шампион на България при МХ 65 с краен актив от 256 точки. 

При МХ 85 имаше истинска драма до края на последните метри и в двата манша. Имайки предвид, че преди Айтос Християн Георгиев (НСА Моторспорт, КТМ) и Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна, КТМ) имаха по 237 точки във временното класиране за сезона, днес зрителите станаха свидетели на невероятно представяне и битка до карирания флаг. 

Първият манш беше спечелен от Виктор Бориславов с аванс от 2 секунди, а във втория победата беше за Християн Георгиев, който също финишира с минимална преднина пред конкурента си. В крайна сметка и двамата събраха по 47 точки от кръга, но заради победата във втория манш на първото място за награждаване се качи Християн. 

В крайното класиране за сезон 2018 шампион стана Георгиев с 284 точки, колкото и Бориславов, но заради повечето първи места през сезона ( 5 пъти) с титлата ликува Християн Георгиев. Трети в Айтос стана Живко Богданов (38 точки, МСК МХ Мото,КТМ) . 

Майкъл Иванов (НСА Моторспорт, КТМ) приключи състезателната година в клас МХ2 като абсолютен републикански шампион с максималните 350 точки от всичките 7 кръга. В неделния ден Иванов също спечели двата манша, но в първия в рамките на 6 обиколки караше зад Хакан Халми ( МСК Севлиево, КТМ) и двамата водеха люта битка за лидерската позиция. 

В стремежа си да запази първото място Хакан падна, но му трябваха около 10-ина секунди, за да се изправи и продължи. От това се възползва Майкъл, който не даде шанс на Халми и спечели манша. Във втория Иванов потегли отлично и с всяка обиколка трупаше аванс, за да постигне двоен успех в Айтос и пълни шампионски точки от сезона. Хакан Халми се качи на второто място за награждаване, а трети Станислав Цеклеов (АИТ рейсинг тим, КТМ). 

В МХ1 победата беше за победителя от сезон 2018 Адриан Радуца (Румъния, Ямаха), който си прибави нови 50 точки днес и с актив от 319 триумфира като шампион на България. Втори в Айтос стана Ивелин Манев (44 точки, Моторейсинг Варна,КТМ), а трети Георги Георгиев (38 точки, Несебър мото, Сузуки). 

Също по абсолютно шампионски завърши годината и Мартин Тодоров (Еър макс рейсинг, Ямаха) в МХ. Тодоров победи и в двата манша и събра сбор от максималните 350 точки от целия сезон. След него в неделния ден останаха Григор Царев (44 точки, Джей Ар Си , КТМ) и Васил Стоянов ( 38 точки,Велман моторспорт, Кавазаки). 

Любителите на мотокроса в България ще имат последна възможност до края на годината да видят най-добрите ни пилоти още следващият уикенд. На мотополигон Бобошево ще се проведе традиционния мотокрос за рекорден 62-и път! Както е известно, надпреварата там се прави без прекъсване от 1956 година насам.