Седемкратният световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер бе определен за носител на наградата „Принцът на Астурия” в категория спорт. Ежегодно фондацията на испанския принц връчва призове в няколко категории като изкуство, литература и др. Тази вечер на специална церемония, немският пилот ще бъде удостоен с честта, която през 2005 година получи Фернандо Алонсо. Признат за най-великия пилот на всички времена, Шумахер ще вземе статуетката, изработена от Хуан Миро.

Мотоциклетистът Алфонсо Понс е единственият друг представител на моторните спортове, печелил отличието.

Предложение Михаел Шумахер да бъде награден даде бившият президент на МОК Хуан Антонио Самаранч, а за него пилотът се бореше с Валентино Роси, Елена Исинбаева, както и тенисистите Роджър Федерер и Рафаел Надал. Михаел бе номиниран и през 2002 година, но тогава призът отиде при бразилският национален отбор по футбол, който стана световен шампион.

Преди Шумахер да се качи на подиума, там ще излязат още нобеловият лауреат за мир Ал Гор, който ще бъде награден и от испанците. Принц Фелипе ще възнагради още Амос Оз в категория за литература, както и Авнер Шалев, директор на Музея на Холокоста в Йерусалим, който ще получи приза „Конкордия”.