Директорът по мениджмънта във Формула 1 Рос Браун предупреди отборите след одобрението на новите регулации за сезон 2021 година, че ще има много жестоки санкции при установени нарушения на финансовите правила, като едно от най-тежките наказания би било отнемане на титла.

В четвъртък вечер Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) и Ф1 официално обявиха приемането на обновените списъци с регулации, които освен техническа и спортна част ще имат и отделен раздел за паричните потоци. Най-значимото нововъведение в тази връзка представлява таванът за разходите в размер на 175 милиона долара годишно. Идеята е по този начин силите на трасето да се изравнят, но също така и спортът да се превърне в по-лесен за оцеляване от гледна точка на малките и средните тимове.

„Мисля, че ключовото относно финансовите правила е, че те вече са част от регулациите на ФИА. Така санкциите за финансови нарушения ще бъдат спортни едни вид и зависими от сериозността на провиненията”, коментира Браун.

„Преди, ако можете да си спомните, имахме въведено ограничение на ресурсите, което беше един вид джентълменско споразумение между отборите. Е, боя се, че няма много джентълмени в падока, а въпросната мярка беше провал.”

„Тази обаче има зъби. Ако нарушиш финансовите регулации чрез измама, то може да си загубиш титлата. Ще има много сериозни последици, ако отборите нарушават тези регулации.”

Отборите от Ф1 ще трябва да представят своите финансови отчети за 2021 година през март 2022-а, като проверките им ще се извършват от съвместни екипи на ФИА, Ф1 и външни експерти.

„Опитахме сме да уловим всички неща, които оказват конкурентна разлика между отборите, както и зоните, където те могат да харчат пари и получават състезателно предимство. Опитахме да контролираме това”, добави Браун. „Имаме много силен екип от финансови експерти във ФИА и Формула 1, а също така потърсихме и подкрепа отвън. Имаме силна група от експерти и това ще продължи. Няма да държим настрана тези хора. Те ще опитат да ни помагат да наложим тези регулации и да ги усъвършенстваме”, добави Браун.