Новините, които идват относно състоянието на Жул Бианки, за съжаление не са никак добри. Във вторник семейството на французина излезе с изявление, в което разкри разрушителната степен на увреждането на мозъка на пилоти в следствие от нелепата катастрофа по време на Гран При на Япония.

Диагнозата на 25-годишния Бианки е дифузно увреждане на аксоните, което е ужасна мозъчна травма, от която за съжаление е възможно той никога да не се възстанови. Качването му отново в болид от Формула 1 пък изглежда малко вероятно.

Изминалата нощ бе третата, която той прекара в интензивното отделение на болница Мие в Йокаичи.

„Той страда от дифузно увреждане на аксоните и е в критично, но стабилно състояние“, се казва в изявлението. „Медицинските професионалисти в болницата дават най-доброто лечение и грижа и сме благодарни за всичко, което правят за Жул след инцидента. Това е много трудно време за нашето семейство, но посланията за подкрепа и обич към Жул от целия свят ни помагат много.“

„Болницата ще продължи да следи и лекува Жул, а следващи медицински актуализации ще бъдат съобщени, когато е подходящо“, се казва още в изявлението.

Дифузното увреждане на аксоните е една от най-често срещаните и опустошителни мозъчни травми с нисък шанс за възстановяване.

Случващото се с Бианки е подобно на това, което се случи с Михаел Шумахер след катастрофата му със ски, след която 6 месеца германецът бе в кома, а в момента се възстановява в дома си.