Сериозно разследване предстои на инцидента с френския пилот Жул Бианки, който катастрофира в неделя на пистата "Сузука" в Япония. Нареждането за това е лично от президента на ФИА Жан Тод. 

В момента 25-годишният французин е в болница в Токио и се бори за живота си. Той се заби с висока скорост в кран, който изнасяше друг катастрофирал болид от пистата. 

Директорът на състезанието Чарли Уайтинг е описал инцидента и е проведено разследване, но според Тод случаят трябва да бъде разгледан сериозно още поне веднъж. Това негово действие идва като отговор на изказването на боса на Формула 1 Бърни Екълстоун. 

Милиардерът разкритикува организацията на състезанието и ФИА и според него причината за тежкото състояние на Бианки се дължи на удара в крана, а не на някой дефект в колата му. 

Мерките за сигурност, свързани с болидите във Формула 1 бяха засилени драстично след състезанието на "Имола" през 1994 г., когато загинаха Айртон Сена и Роланд Ратценбергер. Оттогава Екълстоун не спира да повтаря, че ако му се наложи да катастрофира, би искал да е в състезателен болид, защото те са най-сигурните в света.