Появата на Шар Льоклер като пилот на Ферари през 2019 година ще бъде един от най-вълнуващите аспекти през новия сезон във Формула 1. Подобно мнение изрази бившият пилот Нико Розберг, който стигна дори по-далеч, като заяви, че Себастиан Фетел ще изпита много трудности да надвие надъхания младок.

На 21 години Льоклер стана първият монегаск, сядал зад волана на болид на „черните кончета”. Със сигурност дебютиралият във Ф1 през 2018-а състезател ще бъде силно мотивиран да докаже, че има място във Ферари, а това ще бъде рязка промяна спрямо това, към което Фетел привикна през последните години с Кими Райконен като партньор. Макар финландецът все още да е последният световен шампион с Ферари, той често бе принуждаван да изпълнява ролята на „втора цигулка”.

„Бих си пуснал телевизора само и само за да гледам битката между дуото на Ферари”, заяви Розберг пред италианското издание „Аутоспринт”. „Льоклер е толкова силен. А Фетел тъкмо е изпратил тежка година. Той ще трябва да остане много фокусиран и да даде най-доброто, ако иска да остане лидер на Ферари.”

„Льоклер не е Райконен. Той ще постави Фетел под сериозно напрежение”, добави световният шампион за 2016-а, който отиде дори по-далеч, за да очертае паралел спрямо експлозивната комбинация Алонсо-Хамилтън в Макларън от 2007-а.

„В известна степен те съживяват тъкмо това, но има и някои разлики. Фетел не е чак толкова труден характер като Алонсо, докато Льоклер не е боец от типа на Люис.”

„Къде би бил ключът за Фетел? Ако си прекалено сигурен в своите способности, както е той понякога, значи не си готов да промениш поведението си. Точно това подозирам, че ще се случи. Фетел не е способен да модифицира своя подход”, добави Розберг.