Шефът на Mercedes GP Рос Браун смята, че решението на четири от тимовете да напуснат Асоциацията на отборите във Формула 1 (ФОТА) може да доведе до по-сериозни последици, отколкото всички предполагат.

Ферари, Ред Бул Рейсинг, Заубер и Скудерия Торо Росо напуснаха ФОТА заради спорове около споразумението за ограничение на ресурсите „Конкорд“и това повдигна много въпроси за бъдещето на организацията.

Браун се надява тези обстоятелства да не окажат негативен ефект върху предстоящите разговори за промени в „Конкорд“ и най-вече останалите отбори да не съжаляват, че не са били единни.

„Всички сме силно обвързани с ФОТА и намирам за срамно, че загубихме някои членове на организацията, защото може би много скоро ще съжаляваме за това“, каза шефът на Мерцедес. „Когато е налице външен натиск, ФОТА се обединява. Сега обаче няма такъв, а по-скоро конкуренцията между отборите разбива организацията отвътре.“

„Мисля, че сбъркахме, като не разбрахме колко важна ще бъде ролята на ФОТА оттук нататък. Поради природата на Формула 1 ще бъде все по-трудно да постигнем консенсус със задаващите се големи проблеми“, допълни Браун.

„Аз съм голям привърженик на ФОТА, но съм разочарован от случилото се през последните няколко месеца. Надявам се да не съжаляваме, защото една от целите на организацията е да намерим правилните решения за Формула 1 като цяло, а не индивидуално за всеки отбор“, каза още британецът.

Мерцедес се опитва да постигне съгласие с Ферари, Макларън и Ред Бул Рейсинг относно споразумението „Конкорд“, но досега разговорите нямат положителен резултат. Въпреки това Браун смята, че преговорите трябва да продължат.

„Споразумението е много важно. Трябва да намерим нови средства за ограничаване разходите във Формула 1 под формата на технически регулации и промени в спортния правилник. В Мерцедес се отнасяме много сериозно към всичко това, защото считаме, че „Конкорд“ е част от бъдещето на Формула 1, стига да бъде приложено по правилен начин. В противен случай всички ще бъдем изложени на огромен риск“, завърши Браун.