Пилотът Кими Райконен повече от всякога се намира в деликатна ситуация, когато стане дума за бъдещето му във Ферари и Формула 1. Ако се съди по думите на шефа Маурицио Аривабене, финландецът разполага с краен срок, в който да докаже, че заслужава договор за още година.

Уикендът в Австрия със сигурност бе един от най-слабите в кариерата на опитния скандинавец. Той даде 18-о време в квалификацията и отпадна още в първата сесия, а в самото състезание катастрофира веднага след втория завой, изваждайки от надпреварата и Фернандо Алонсо (Макларън).

Така Ледения вече изостава с 48 точки от своя съотборник Себастиан Фетел, който се движи трети в класирането при пилотите. Поради тази причина бе потърсен коментара на Аривабене, който разкри, че окончателното решение ще бъде взето малко по-късно през кампанията.

„Това не е въпрос, който ще се реши от случилото се вчера“, настоя босът на „скудерията“. „Разбира се, ние имаме краен срок, в който да вземем решение, но няма да разкрия повече.“

„Става дума за един цялостен поглед. Говоря за представяне, а това включва комуникацията с инженера, качеството на работа с екипа, печеленето на точки, достигането до подиум, колко бърз е той, колко усилия полага. Говорим си за много, много фактори. Още е е рано да му казваме каквото и да е или да решаваме.“

„Мога да го браня много, но така или иначе още не сме преполовили сезона. Поставете се на мое място и сега трябва да отидете да кажете на Кими, че си тръгва, че остава или нещо друго. Искам от него да бъде максимално концентриран върху това, което правим, и да дава максимума“, допълни Аривабене.