Пилотът на Ферари Кими Райконен беше най-бърз в сутрешната сесия от последния ден от първите предсезонни тестове във Формула 1. За това спомогнаха и проблемите на лидера Мерцедес, чиято кола W08 направи едва 9 обиколки заради електрически повреди.

Първата сесия в четвъртък започна реално на изкуствено намокрено трасе, за да могат отборите да тестват новите гуми за мокър асфалт на „Пирали“. С изсъхването на пистата започна и влошаването на резултатите. Заради проблемите си Мерцедес, Торо Росо и Уилямс така и нямаха възможност да изпробват гумите за мокро време при съответните условия.

Заради електрическия дефект в двигателя си Мерцедес излезе на пистата чак за последния половин час, като Люис Хамилтън отстъпи реда си на Валтери Ботас. Това позволи на Райконен да навърти 45 обиколки, като най-бързата от тях бе направена за 1:22,035 минути (с меки гуми и на изсъхващо трасе).

Торо Росо трябваше да се задоволи само с инсталационна обиколка, тъй като двигателят на Даниил Квят също даде повреда. Макларън от своя страна продължи своя прогрес и Стофел Вандоорн изпълни 35 обиколки, като се нареди трети зад Ромен Грожан (Хаас).