Казват, че за да спечелиш, първо трябва да загубиш. Но да си вземеш урока е едно, а да бъдеш постоянно побеждаван е демотивиращо и съвсем друго. Затова в борбата във Формула 1, както и в живота, често има само два изхода - да се откажеш или да започнеш да побеждаваш. Нико Розберг разбра това и сега е в серия от 6 поредни победи.

Розберг бе смазван от Хамилтън във всяко едно отношение през последните две години и много хора прибързаха да отпишат Нико от сметките заради това, че показва скорост само на проблясъци и в много по-редки случаи. Малко хора обаче обръщат внимание на факта, че Люис е с много по-голям опит в борбата за върха в подреждането.

Британецът е в спора за титлата от дебютната си година. Само си спомнете Сезон 2007, когато с Фернандо Алонсо можеше и да не допускат Кими Райконен да им открадне трофея в заключителната фаза на първенството. От дебюта си до сега Люис не е излизал от Топ 4 (само веднъж през 2011, когато завърши пети в първенството), докато Нико от дебюта си през 2006 до 2014-та има най-добро класиране от 6-то място.

Германецът трябваше да се бори с много по-бавни коли и да измине много по-дълъг път до лидерска позиция в шампионата. Затова и психологическото предимство на Люис е толкова голямо - единият е в четворката през цялата си кариера, докато другият тръгва 17-ти (Сезон 2006), за да стигне до 1-ви през 2016-та. Когато един пилот, особено с егото на Нико, натрупа увереност, тогава ситуацията се променя.

Прекрасни примери в това отношение са Дженсън Бътън и Мика Хакинен, които първо трябваше да преминат през тежки години и неуспехи, за да извоюват титлата в първенството. Не казвам, че Нико е фаворит за титлата, но ако продължава да крадe стартове от Люис, първенството ще стане много по-интересно. Сега не е важно кой ще бъде шампион или не, по-любопитното е как германецът стигна до тук.

Сезон 2015 беше много труден за Розберг в психологически план, защото бе смазван от съотборника си в моментите, в които най-много хора гледаха. Когато натискът се вдигна и Хамилтън се поотдръпна, Розберг не направи крачка встрани. Напротив - започна да трупа инициатива, а това е жестоко оръжие, особено когато другите не го очакват. Нико не говореше за това, но тазгодишното първенство за него започна в края на миналото.

Тогава обяснението можеше и да бе по-лесно за някои - Хамилтън върна газта, защото спечели титлата предсрочно, а Розберг се оттърси от напрежението. През тази обаче ситуацията е по-различна. Хамилтън потегли от пол-позишън в първите два старта за годината, но Розберг отговори в неделя следобед, а и взе квалификацията в Китай: 6 победи и 36 т. предимство. Достатъчно като за начало.

Розберг си призна, че Хамилтън е по-бърз, но и осъзна, че най-важното е да се възползваш от предоставените възможности и да гледаш по-краткосрочно. Интересното е, че Хамилтън стана известен с това, че беше концентриран единствено върху следващия старт, а Розберг повече върху цялата картинка, докато сега ролите като че ли изглеждат разменени.

Когато се отбелязва хубавото, трябва обаче да се засяга и негативното. Факт е, че Австралия в повечето случаи е хаотично състезание, че Розберг е силен в Бахрейн по дефиниция и че в Китай Хамилтън имаше малшанс. Най-важното за Нико е просто да задържи серията си. Колкото по-дълго продължи тя, толкова натискът върху Хамилтън ще се увеличи, а от това печелят Нико, Люис, Тото Волф, Мерцедес и всички ние.

Розберг трябва да продължи да гради психологията на победител. Пък дали така обсъжданият лайфстайл на Хамилтън влияе на неговата концентрация и късмет, ще обсъдим следващия път.