Най-малко 3 отбора от Формула 1 няма да бъдат готови с новите си болиди навреме за стартиращите през следващата седмица първи зимни тестове.

Макар че Рено представи своя автомобил за 2019 във вторник, жълто-черната машина реално е била оборудвана с шасито от миналия сезон. „Следваме изключително напрегнат график”, призна шефът Сирил Абитбул. „Всъщност искахме да направим функционален тест в събота по време на т. нар. „ден за снимки”. Това обаче е под въпрос. Не знаем дали ще приключим навреме. Мога да гарантирам едно: нашите пилоти ще се включат в понеделнишките тестове още от сутринта. Тогава всичко ще е готово, а машината за кафе ще работи”, с усмивка додаде французинът.

Рено не е единственият тим с подобни затруднения. Уилямс и Хаас също представиха „новите” си коли, използвайки шаситата от миналия сезон.

Уилямс дори обяви, че отменя своя ден за снимки в събота. „Следваме много агресивна програма за развитие. Точно по тази причина се отказваме от деня за снимки, за да оползотворим качествено времето си до тестовете в Барселона”, заяви шефът Клеър Уилямс.

Към изпадналата в незавидно положение група може да се причисли и Рейсинг Пойнт (известен като Форс Индия до миналия сезон). „Ще бъдем там. Не можем да гарантираме обаче, че в понеделник ще ни видите на трасето. Нашата подготовка далеч не е приключила”, заяви техническият бос Анди Грийн.

В рязък контраст Мерцедес, Ред Бул и Торо Росо вече направиха пробни пробези със своите нови автомобили за 2019-а.