Пирели получи разрешение да проведе допълнителни тестове на гумите си за Формула 1 след четирите инцидента по време на състезанието за Голямата награда на Великобритания. Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) временно отмени правилата, заради които Мерцедес отнесе наказание преди две седмици.

Вчера на „Силвърстоун“ четири болида бяха сполетени от неочаквани експлозии на задните си леви гуми, като за късмет никой измежду Люис Хамилтън, Фелипе Маса, Жан-Ерик Верн и Серхио Перес не пострада.

Причината за проблемите тепърва предстои да се изяснява, като към момента вината се отдава както на гумите, така и на състоянието на бордюрите.

„Пирели преди се оплакваше, че гумите се разслояват, но това няма нищо общо със случилото се вчера“, сподели шефът на Формула 1 Бърни Екълстоун. „От компанията поискаха сами да проучат въпроса, но всъщност нямаше как да направят това заради глупавите забрани, които има в нашия правилник.“

„Затова говорих с Жан Тод (президентът на ФИА – б.р.) през уикенда и му казах да им разреши тестове. Така те получиха „зелена светлина“ за тридневни тестове в следващите седмици“, допълни Екълстоун.