Президентът на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) Жан Тод свика извънредна среща с участието на тимовете от Формула 1 и доставчикът на гуми Пирели. Причината бяха четирите спукани гуми по време на днешното Гран При на Великобритания, от които пострадаха Серхио Перес, Фелипе Маса, Жан-Ерик Верн и лидерът в стартовата решетка Люис Хамилтън.

Това е поредният епизод през сезона, който ще донесе единствено негативи на италианската компания, чийто продукт още от първия ден срещна сериозен отпор от страна на състезатели и инженери.

Днес Хамилтън загуби първата си позиция след само 8 обиколки, след като задната му лява гума буквално експлодира. Два тура по-късно Маса загуби по абсолютно идентичен начин своята задна лява гума, а в 22-ата обиколка същото се случи и на Жан-Ерик Верн. Като по чудо неприятните инциденти се разминаха без сериозни последствия, като най-опасно бе положението на Феранандо Алонсо. Испанецът се опитваше да изпревари Серхио Перес и точно когато бе зад неговия Макларън, задната лява гума на мексиканеца гръмна.