Директорът на Гран При на Великобритания Чарли Уитинг разкри, че днешното състезание във Формула 1 е било на крачка от прекратяване заради четирите инцидента със спукани гуми.

Уитинг нареди излизането на колата за сигурност след третата експлодирала гума за деня (на Жан-Ерик Верн). Той изтъкна, че заедно с опасността за пилотите, такава е съществувала и за маршалите, които трябваше да почистят трасето от останките.

„Бяхме много близо до вдигането на червен флаг“, заяви британецът. „Маршалите бяха изложени на огромен риск, а няма как да сме доволни от това. Никога не сме виждали подобен проблем – не знаем каква е причината. Трябва да анализираме случилото се много внимателно, за да видим дали ще разберем нещо повече.“

„Рано е да си вадим каквито и да било заключения. Предстои много работа. Това включва и гумите, които останаха непокътнати, защото може би чрез тях ще установим причината или поне ще получим по-ясна представа на какво се дължи спукването“, допълни Уитинг.

В понеделник Международната федерация по автомобилизъм ще проведе извънредна среща с участието на отборите от Формула 1 и официалният доставчик на гуми Пирели.