Отборът на Ферари е под напрежение, след като тимът бе обвинен в нелегална поръчка на Фелипе Маса да намали и да пропусне пред себе си Фернандо Алонсо, като така испанецът спечели Гран при на Германия.

Маса водеше на Алонсо, докато не последва обаждане на боса на Ферари Стефано Доменикали по радиото, малко след което бразилецът пропусна съотборника си пред себе си, правейки го лидер в колоната. След това инженерът Роб Смедли пък каза на Маса: "Браво - поддържай това темпо, съжалявам".

Ходът на Ферари, който целеше да увеличи шансовете на Алонсо за титлата е в пълно противоречие с правилата на ФИА, въведени през 2002 година. Тогава управляващото тяло на Формула 1 промени правилника, след като Рубенс Барикело пусна съотборника си във Ферари Михаел Шумахер пред себе си в края на състезанието за Гран При на Австрия. Осем години по-късно Ферари бяха обвинени в подобни действия, информира БГНЕС.

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер заяви: "Трябва да кажа, че това е най-явното пропускане, което съм виждал. Ще бъде интересно да видя какво мислят стюардите за това, защото за мен то бе толкова явно, колкото и онова през 2002 година, заради което бяха променени правилата. Това е лошо за спорта. Пилотите трябва да могат да се борят за победата. Маса се представи по-добре. Той водеше и правилата са ясни - без заповеди от отбора".

Бившият собственик на отбор от Формула 1 - Еди Джордан добави: "Ферари ни откраднаха удоволствието да гледаме борба между пилотите. Трябва да се засрамят. Това бе заповед на отбора. За мен, това е мамене и тези два болида трябва да се извадят от състезанието".

Победата на Алонсо го приближи на 34 точки от лидера в шампионата Люис Хамилтън, който остана четвърти, но води в класирането със 157 точки.

Гледай на живо старта от Формула 1 на пистата Монца в Италия с туристическа агенция "Галера" от 10 до 13 септември.