Последните подобрения по Ферарито на Фернандо Алонсо преди Гран При на САЩ всъщност са дали обратен ефект. От „скудерията“ решиха да сменят дифузьора на испанеца, но след внимателен анализ на резултатите от състезанието станало ясно, че съотборникът му Фелипе Маса е бил доста по-бърз, разчитайки на стария.

Бразилецът даде по-предно време в квалификацията и трябваше да потегли от 7-а позиция, но „черните кончета“ взеха решение да сменят скоростната му кутия, което автоматично донесе наказание от 5 позиции. От Ферари обясниха решението си с мотива, че по този начин дават шанс на пилота си, който по-напред в борбата за титлата. Така Алонсо тръгна от 7-о място (и заради наказанието на Ромен Грожан от Лотус), но така или иначе отчетливо изоставаше от победителя Люис Хамилтън (Макларън) и Себастиан Фетел (Ред Бул).

„Да, наистина Фелипе използва стария дифузьор и той се представи по-добре“, заяви бившият пилот на Торо Росо Хайме Алгуерсуари. „Всичко си бе по старому, освен дифузьора. Можеше и аз да избера новия, но в крайна сметка реших, че ще е по-добре ако остана със стария“, каза пък самият Маса.

Алонсо пък също призна грешката със стратегията. „Невинаги най-новата част е най-правилното решение“, отсече испанецът.