Участващите във виртуални надпревари пилоти ще имат предимство в Австрия, където в началото на юли трябва да започне световният шампионат на Формула 1 за 2020 г., смята Нико Розберг. Формула 1 организира онлайн серии на датите, на които имаше планирани стартове в оригиналния календар. В тях обаче не участват всички титулярни пилоти. Досега 11 от общо 20 състезатели на Гран при отборите са били в F1 надпреварите. Някои – като Макс Верстапен, Ландо Норис и Шарл Льоклер – караха и в други серии.

„Всеки ден щях да съм на симулатора, ако още се състезавах. Убеден съм, че това ще помогне в тренировката на уменията. Представете си ако Роджър Федерер не можеше да стъпи на тенис корт в продължение на пет месеца – първия ден обратно щеше да е ужасен. При пилот от Формула 1 е същото”, обясни Розберг.

Според световния шампион за 2016 г. симулаторът дава възможност да се тренират необходимите умения и да се поддържа ниво.

Розберг даде за пример собствения си опит от първо сядане в болид след зимната пауза.

„Ясно помня усещането, а там за говорим за три месеца, тук – за пет. При първото излизане просто усещаш как капацитетът и съзнанието са на толкова по-ниско ниво. Изтощаваш се от усилието да караш на максимум. Чувстваш се ръждясал. Пилотите ще го усетят и сега, дори да са ходили на картинг, както прави Ландо.”

„Ще е интересна за наблюдение ситуация. Някои пилоти участват в повече онлайн събития от други и се чудя дали няма да имат предимство, когато състезанията бъдат възобновени. Дори бих се обзаложил: ще имат аванс”, допълни той.