Ейдриън Нюи все още чувства известна вина за катастрофата, която отне живота на Айртон Сена през 1994-та.

Настоящ технически ръководител на Ред Бул, тогава Нюи бе водещ дизайнер в Уилямс. Сена загина на Имола, след като болидът му FW16 излезе от пистата в седмата обиколка. Това се случи малко след като състезанието бе подновено, след кола за сигурността на трасето.

Инцидентът бе последван от години на разследване, като основната причина бе установена в проблем със скоростната кутия - модифицирана и преместена преди състезанието. Нещо, за което Нюи съжалява. Той обаче е гледал видео от следващата Сена кола - на Михаел Шумахер, и видеото го убеждава, че не е това причината за катастрофата.

Видеото показва по-скоро, че болидът на Сена губи сцепление на задницата.

Все пак, вината на Нюи остава.

10 години Gong.bg - топ 10 на най-великите пилоти във Ф1

Съпоставката Шумахер - Сена - Хамилтън

"Независимо дали тази кормилна щанга е причинила инцидента или не, не можем да избягаме от фактите, че бе лоша част и не би трябвало да я слагаме изобщо," обяснява Нюи. "Аз бях един от отговорните в отбор, който проектира кола, в която загина един велик човек." 

Самият Сена натискал екипа си за подобрения, след като изоставал от Шумахер в първите стартове от сезона. "Това, за което се чувствам най-виновен е, че прецаках аеродинамиката. Обърках прехода от активно окачване към пасивно и направих кола, която бе аеродинамично нестабилна," продължава Нюи с разказа си. "Айртон се опитваше да прави неща, които болидът просто нямаше капацитет да направи."

"Независимо какво е станало, колата бе трудна за контрол дори и за него," каза още Нюи.

"Винаги ще чувствам отговорността за смъртта на Айртон, но знам, че не съм виновен," завършва той.