Британският пилот на Макларън Люис Хамилтън ще стартира с пет места по-назад в утрешното Гран При на Япония, защото се наложи да смени скоростна кутия.

"По време на последната тренировка днес, ние забелязахме ненормално налягане на маслото в скоростната кутия на неговия болид, което първоначално смятахме, че е коригирано преди квалификацията", се казва в изявление на "сребърните стрели".

От тима допълниха: "Този следобед, докато опитвахме да запалим колата на Люис като подготовка за квалификацията, ние разбрахме, че сиптомите на проблема са много по-сериозни от очакваното. По-късно бе взето решение да сменим скоростната кутия на болида му преди утрешната квалификация и самото Гран При. Като резултат на това наше действие, Люис ще получи наказание и ще стартира утре с пет места по-назад в състезанието". Квалификацията за Гран При на Япония, която трябваше да бъде днес, бе отложена за утре, заради силния дъжд, който пада над пистата "Сузука".

Хамилтън, който е световен шампион във Ф1 за 2008 година, не успя да завърши в три от последните си четири състезания, направи само няколко ообиколка на петъчната тренировка преди да катастрофира. Като повечето пилоти, Хамилтън също не успя да запише обиколка в съботната финална сесия. Англичанинът е трети в генералното класиране за световната титла, на 20 точки от лидера Марк Уебър. До края на сезона пък остават четири състезания.