Формула 1 ще обяви календара си за 2022-а година в петък, като са планирани 23 състезания, но отново липсва Гран При на Китай, който традиционно се провежда в Шанхай. И това е за трета поредна година. Няколко разнопосочни източници съобщават пред Ройтерс, че Китай 2022 не е в графика, представен на отборите в сряда, но ще бъде включен като възможен резервен вариант за по-късно през сезона в случай на отпадане на някой от останалите домакини.

Формула 1 разглежда Китай като един от ключовите пазари за разширяването на интереса към този спорт и там се провеждат гонки обичайно през април. Но беше отменено през 2020-а и през 2021-а година заради проблеми около пандемията с COVID-19 и ограничаванията за пътуване.

На мястото на китайското състезание беше върнато това на пистата Имола, а тази година ще има и втори турнир в САЩ, на пистата в Маями.

Тази година състезанието в Шанхай беше планирано за април, отложи се за края на годината, но така или иначе не се проведе. Китай е домакин на Зимните олимпийски игри през 2022-а година в Пекин и те ще се проведат през февруари, което премести всички останали спортни събития в страната за по-късно.

Билетите за Олимпиадата трябва да се продават само на зрители от континентален Китай, а неваксинираните спортисти трябва да прекарат 21 дни в карантина преди Игрите.

Изпълнителният директор на Формула 1 Стефано Доменикали вече заяви, че сезон 2022-а ще се проведе от средата на март до средата на ноември, тъй като се опасяват от сблъсък в телевизионнuте приоритети със Световното в Катар.

Така комисията вече е одобрила календара и утре той ще бъде представен официално в Лондон. Очакванията са спринтовите квалификации да се удвоят като бройка.