Световният шампион във Формула 1 с отбора на Уилямс от 1997 година Жак Вилньов смята, че пилотът на Ферари Себастиан Фетел, който ще напусне "чернетие кончета" след края на сезона, е перфектен за тима на Ред Бул.

Според Вилньов дарбата на германеца да взима максимума от възможностите на болидите, създавани от гениалния Ейдриън Нюи, го прави идеален избор за австрийците.

Себастиан спечели четирите си световни титли с болидите на Нюи и е най-успешният пилот в историята на Ред Бул, статистика, която трудно ще бъде подобрена. Германецът обяви раздялата си с Ферари, която ще дойде в края на тази година, и веднага се появиха спекулации, че може да се завърне в Ред Бул.

Тези информации обаче бяха отхвърлени от съветникът на “биковете” Хелмут Марко. Скоро след това Фетел бе видян на среща с милиардера и собственик на Ред Бул Дитрих Матешиц по време на Гран При на Щирия. След нея вече въпросът около завръщането на германеца в тима, който го изгради като пилот от тийнейджърските му години, остава отворен.

“Верстапен има видими проблеми с болида на Ред Бул тази година. Колата е трудна за каране и това прави Алекс Албън да изглежда още по-зле. Момчето дори и да има голямо желание няма възможност да помага на съотборника си понеже не може дори и да го доближи на пистата”, коментира Вилньов.

“Истината е, че Ейдриън Нюи винаги конструира болидите си на лимита и това ги прави много трудни за пилотиране. Мога да го потвърдя от първо лице защото съм се състезавал и печелил с неговите коли през 1996 и 1997 година в Уилямс. Фетел е доказал, че много добре разбира философията на Нюи и може да взима максимума от възможностите на колите му. Четирите му титли напълно потвърждават думите ми. Не случайно двамата продължават да са добри приятели и Ейдриън най-много съжаляваше за напускането на Себ преди години. Това прави Себастиан перфектния избор за Ред Бул за следващата година защото тогава отборът ще има двама пилоти, които ще могат да карат на лимита и да печелят максималните точки за отбора”, завърши световният шампион от 1997 година.