Макс Верстапен може да спечели третата си титла при пилотите още в следващото състезание за Гран при на Катар. Нидерландецът е изключително доминантен през сезона с 13 победи от 16 надпревари досега. След като отбеляза максималния брой точки в "Сузука", сега той води със 177 пункта пред Серхио Перес в шампионата. 

Има максимум 180 точки, които могат да се спечелят в последните шест състезания, което включва 156 в надпревари и 24 от оставащите спринтове.

Математически Верстапен може да вземе титлата още в спринт състезанието в Катар в събота, което би го направило първият пилот, който печели шампионат преди Гран при да е започнало от 35 години насам.
Последният път, когато това се случи Найджъл Менсъл се оттегли от Гран При на Япония през 1987 г. след катастрофа по време на тренировка в петък и на практика предаде титлата на Нелсън Пике.

Дори Верстапен да не завърши състезанието в спринта, Перес трябва да бъде поне 3-ти, за да остане в битката.

Ако мексиканецът завърши под четвърто място в състезанието за спринт, независимо къде е Верстапен, нидерландецът ще бъде коронован за световен шампион.

Ето позициите, от които Макс ще вдигне титлата още след спринтовата дисциплина:

1. Шампион

2. Шампион

3. Шампион

4. Шампион

5. Шампион

6. Шампион

7. Шампион при условие, че Перес не спечели

8. Шампион при условие, че Перес завърши P3 или по-ниско

В най-лошия сценарий за Верстапен, където той отбелязва нула точки и Перес печели, той все още може да вземе титлата в неделя. Осма позиция по време на Гран при на Катар ще бъде достатъчно добра за него, за да подпечата трета титла. 

Перес ще трябва да спечели състезанието и да се надява Верстапен да завърши извън първите осем, за да запази шансовете си живи.