Състезателният директор в Макларън Ерик Булие открито заяви, че Стофел Вандоорн се справя далеч под очакванията със задълженията си на пилот от Формула 1. Французинът заяви, че не е доволен от първите 8 състезания на 25-годишния белгиец.

Вандоорн записа дебют във Ф1 през миналата година, когато участва в Гран При на Бахрейн. Тогава той показа, че има качества да участва в „кралските гонки”, но единичната поява е трудно съпоставима с поредица от стартове. Колкото и зле да се представят болидите на Макларън заради двигателите на Хонда, Вандоорн в нито един момент не успяда достигне съотборника си Фернандо Алонсо като темпо. Само веднъж дотук той прескочи първия етап от квалификациите – в Гран При на Монако.

Рон Денис скъса и последната си връзка с Макларън

В тази светлина отговорът на Булие за това как оценява първия пълноценен сезон на Вандоорн не бе от най-щадящите. „Не е толкова добре, колкото очаквах. В по-малките категории той имаше много високи постижение. Печелеше всичко и навсякъде, където караше, точно като Люис Хамилтън. Талантът му е безспорен”, каза босът.

„Естествено, че не сме очаквали от него да бъде 100-процентов, понеже той се сблъска с много проблеми по колата, които се проявяват регулярно. Важно е обаче да отбележим това, за да му помогнем да кара колите по начина, по който ние искаме да бъдем бързи. Уверен съм, че той ще се справи. Всички млади пилоти изживяват проблемите на Макс Ферстапен през първите 6 месеца”, допълни Булие.