Моделът на Бърни Екълстоун второто състезание от Формула 1 в някоя от европейските държави от 90-те години да е Гран При на Европа се оказа удобен и за новата ера в развитието на световния шампионат.

Мадрид успя да надвие Барселона в битката за Гран При на Испания и от 2026 състезанието се мести в испанската столица, но това не означава, че Каталуня ще остане извън календара.

Според последните информации от Барселона пистата там ще претърпи реконструкция и модернизация на стойност 50 милиона евро, което трябва да я направи най-модерното постоянно трасе в Европа. Организаторите на състезанието в Барселона вече преговорят за сключването на нов договор с Формула 1, като се предполага, че в най-скоро време новината ще стане факт и Испания отново ще приема две състезания от Формула 1, подобно на Италия и Германия в близкото минало.

В Испания вече имаше пет сезона с две надпревари - в Барселона и Валенсия, но второто състезание се оказа пълен провал, както по отношение на зрителската посещаемост, така и заради финансовите му резултати.