Пилотът на Ред Бул във Формула 1 Пиер Гасли беше дисквалифициран от квалификацията за Гран При Азербайджан, след като стюардите установиха негово нарушение на правилата за дебита на гориво.

Този ход обаче по никакъв начин няма да повлияе върху разположението на колите по стартовата решетка. 23-годишният французин така или иначе щеше да стартира от питлейна като наказание заради неявяване за проверка теглото на управлявания от него болид в края на петъчната тренировка.

Гасли и Ред Бул на практика са първите наказани през този сезон за надвишаване на позволените 100 кг гориво на час. Телеметричните данни от квалификацията показват, че дебитът към двигателя на колата е бил по-висок.

Гасли беше най-бързият пилот в първия етап от съботната квалификация, макар участието му да беше без значение за позицията му в неделния старт. В Q2 той не се включи и формално записа 15-о място, което сега му беше отнето.


Проследете целия интригуващ уикенд около Гран При на Азербайджан, 4-и кръг през сезона във Ф1, чрез преките предавания на DIEMA SPORT и онлайн на PLAY DIEMA XTRA. Състезанието в Баку стартира навръх Великден от 15,10 часа българско време.