Тийнейджърът Макс Ферстапен смълча всички с представянето си в състезанието за Голямата награда на Испания. Едва 18-годишният холандец изпревари всички фаворити и спечели първата си победа в старт от Формула 1. 

Младият пилот на Ред Бул се възползва от отпадането на Люис Хамилтън и Нико Розберг в първата обиколка след сблъсък между тях и постави рекорд. На 18 години и 8 месеца той счупи постижението за най-млад победител в старт от Ф1. 

Досега то се държеше от Себастиан Фетел, който постигна първия си успех на 21 години и 37 дни преди почти осем години. Но сега Ферстапен свали почти три години от това постижение. Съотборникът му Даниел Рикиардо спука гума в предпоследната обиколка, но все пак завърши четвърти, въпреки че до края се бореше за тройката. 

Втори в това динамично и напрегнато състезание остана пилотът на Ферари Кими Райконен, който така и не успя в продължение на над 15 обиколки да изпревари младежа. Последен на подиума се качи и другият пилот на "черните кончета" - Себастиан Фетел. 

Всички очакваха това състезание да мине под диктовката на звездите на Мерцедес. Люис Хамилтън тръгна първи, а веднага след него и Нико Розберг. Германецът отвоюва първата позиция, но съотборникът му тръгна да си връща мястото на един от завоите и беше затворен, след което се удари в него и двамата се забиха в чакъла. 

Хамилтън беше бесен след този инцидент, но нямаше какво да направи и двамата фаворити отпаднаха още преди да е изминала и една обиколка. А този развой направи развръзката на състезанието напълно непредвидима. 

На челните позиции бяха Рикиардо и Ферстапен с Ред Бул, а веднага след тях Райконен и Фетел. Те завързаха много здрава битка за челните позиции, като неколкократно сменяха лидера. След последното влизане на Рикиардо в бокса, младият му съотборник излезе първи. Втори беше Райконен.  

Докато четиримата се гонеха за челните позиции, нещо неприятно се случи за публиката. Любимецът на местните фенове Фернандо Алонсо отпадна заради повреда в 47-та обиколка и така испанското участие беше помрачено. 

Седем обиколки преди края битката между Фетел и Рикиардо за третата позиция се беше ожесточила, като Даниел изпревари за кратко Себастиан, но германецът си върна позицията. Това износи много гумите на пилота на Ред Бул и той в крайна сметка спука една от тях в предпоследния тур, но все пак остана поне четвърти. 

Райконен опита в края да изпревари Ферстапен, но не успя. Така в крайна сметка Розберг запази първата си позиция със 100 точки, но в генералното класиране Кими Райконен излезе втори с 61. Люис Хамилтън е вече трети с 57. 

Себастиан Фетел е четвърти с 48 точки, колкото има и Дани Рикиардо. Макс Ферстапен вече събра 38 точки след този развой и изпревари Фелипе Маса в генералното класиране. Валтери Ботас, който остана пети в Испания, вече има 36 точки в класирането. 

При конструкторите Мерцедес продължава да води със 157 точки, а втори е Ферари със 109 точки. Ред Бул е на третата позиция с 94, а Уилямс следва веднага с 65 точки. Топ 5 се затваря от Торо Росо с 26.