Международната автомобилна федерация и Формула 1 приеха план за съкращаване на състезателните уикенди от календара на сезон 2021 година. Още през този сезон бе тестван съкратен формат по време на Гран При на Емилия-Романя на пистата „Имола“.

Тогава бе взето решение отмяната на двете свободни тренировки в петък и провеждането на само една в събота преди квалификацията. Причината за това бе повече заради логистични трудности за отборите, но бе събран ценен опит.

За следващата година промяната няма да отменя първите две тренировка, а ще ги направи по-кратки. Така от час и половина сесиите ще станат по един час, колкото и в момента е третата съботна тренировка, която остава с непроменен формат.

Това е първата крачка от по-сериозно съкращаване на състезателните уикенди, което е по искане на собствениците на Формула 1 Либърти Медия. Те се надяват в следващите години броят на състезанията да достигне 25.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.