Сбогуващият се с Формула 1 Фернандо Алонсо призна, че се чувства леко смутен от страхотния начин, по който беше изпратен от действащия световен шампион Люис Хамилтън (Мерцедес) и неговият основен конкурент Себастиан Фетел (Ферари). Триото въртя т.нар. „донъти” след финала в Гран При на Абу Даби.

През целия уикенд Алонсо беше централна тема, като залата за пресконференции бе предекорирана с негови фотографии и рисунки, които го изобразяват в триумфални мигове. Впоследствие стана ясно, че тя вече ще носи неговото име.

„Бях много изненадан от всичко това, защото през годините съм се състезавал с велики шампиони”, призна 37-годишният испанец, двукратен световен първенец. „Карал съм с Михаел Шумахер, с Дженсън Бътън. Преди две или три години на същото място, той (Бътън – б.р.) записа последното си състезание и в никакъв случай не получи вниманието, което се демонстрира към мен през този уикенд. Така че не бих могъл да изкажа достатъчно благодарности към всички.”

Преди днешния старт испанецът  намекна, че би могъл да се завърне във Ф1 през 2020 година, макар всички да са наясно, че приоритетът му в момента е насочен към завоюването на Тройната корона – победи в Гран При на Монако, „24-те часа на Льо Ман” и Индианаполис 500 (първите две Алонсо вече ги има).

„Точно в момента не мисля за завръщане, това е сигурно”, призна си пилотът. „Не зная обаче какво ще мисля догодина. Мисля, че се нуждая от почивка сега. През 2019-а ме чакат различни предизвикателства.”

„Ще преследвам Тройната корона, ще участвам в Инди 500 и други легендарни състезания – може би Дайтона, може би и нещо друго. През 2020 година може и да изпитам нуждата да завърша пълен календар – дали в ИндиКар, дали във Формула, не бих могъл да кажа”, каза още Алонсо.