Днешният ден е по-специален за феновете на Формула 1. Причината е, че най-голямата легенда на този спорт Михаел Шумахер празнува своя 50-годишен юбилей. Германецът обаче остава далеч от публичния живот в последните пет години заради тежкия инцидент, който претърпя преди пет години по време на ски-ваканцията си във френския курорт Мерибел. 

Оттогава насам от семейството му излиза твърде ограничена информация за здравословното му състояние, като официалната причина за това е, че самият Михаел винаги е искал личният му живот да остане далеч от медийното внимание. 

Ето какво знаем официално за него и здравословното му състояние: 

Инцидентът с Шумахер се случи на 29 декември 2013 г., когато при спускане със ски той падна върху остър камък и въпреки че беше с каска, получи сериозни травми на главата и кръвоизливи, довели до увреждания на мозъка. 

Той веднага беше транспортиран в болница в Гренобъл, където лекарите направиха всичко по силите си да спасят живота му. Първоначално, за да се справи по-успешно с травмите, той беше поставен в изкуствена кома. Няколко месеца по-късно беше изваден от нея. 

Последните информации от германски и британски издания, позоваващи се на източници запознати с процеса на лечението на Пилето, гласят, че той вече не е прикован към легло и не се нуждае от венозни вливания, които да поддържат жизнените му функции. 

Процесът на възстановяването му обаче е изключително бавен и дълъг, като повече информация от семейството му не се разкрива. Засега е ясно, че лечението му струва над 1.5 млн. евро месечно, а за него се грижи екип от най-добрите лекари, който е постоянно при него в имението на семейството в Женева. 

В навечерието на 50-годишнината му неговата съпруга Корина разпространи кратко изявление до медиите, в което разкри, че за Михаел "се полагат най-добрите възможни грижи", но спести повече подробности. Той рядко е посещаван от приятелите си, а те рядко коментират състоянието му пред медиите. 

Според информации от САЩ, очаква се в средата на годината германецът да отиде на специализирано експериментално лечение на мозъка в местна клиника. Терапията е изключително скъпа, но може да промени по драстичен начин възстановяването на легендата във Формула 1.