Братът на легендата във Формула 1 Михаел Шумахер – Ралф Шумахер не остана впечатлен от победата на Валтери Ботас в Гран При на Австралия за 2019-а. Според германеца успехът на Ботас се дължи предимно на грешката, която 5-кратният световен шампион Люис Хамилтън направи на старта.

Съотборникът на Хамилтън в Мерцедес прелетя първи покрай карирания флаг на 17 март, като остави партньора си на 20 секунди по-назад. Логично британецът не беше много щастлив в хода на състезанието, а после се разбра, че е имал и технически проблем – част от пода на колата му се отчупила.

„Мисля, че това беше добър уикенд за Валтери – нито повече, нито по-малко”, заяви 43-годишният Ралф Шумахер. „Не бих си позволил много интерпретации.”

„Той показа в квалификациите, че е на едно ниво с Хамилтън, но към края на състезанието той все още беше само на десета от секундата пред него, с което допусна обичайна грешка – без проблема с колата на Люис и слабия старт съм убеден, че картинката щеше да бъде познатата.”

„По тази причина: да, добре е, че той успя да спечели, но това не е нов, различен Валтери Ботас, което би било много изненадващо. Ботас определено има нужда от инерцията – без да повдигам въпроса за миналата година (когато завърши кампанията без нито една победа – б.р.). Той все пак е пилот, би могъл да бъде бърз като стрела, но не е толкова постоянен. Не се намира и постоянно под напрежение. В състезанието нямаше натиск върху нещо, защото беше в позиция да води колоната.”

„Силата на Люис е в неговото постоянство, неговата способност да се надпреварва в точния момент. Иска ми се и Ботас да го умее, но ще съм изненадан, ако го е сторил по време на зимната пауза. Всичко опира до характера, като той все пак направи силно състезание, а това ме прави много щастлив”, допълни Шумахер.