Шефът на Ред Бул Рейсинг във Формула 1 Кристиан Хорнер заяви, че младият ас на отбора Макс Ферстапен силно му напомня за ранните години в кариерата на Себастиан Фетел, с когото днес се замеси в инцидент.

Няма как! Дани Рикиардо пи от пияната обувка

В заключителните етапи от Гран При на Китай Ферстапен и Фетел се озоваха в пряка битка за 3-ото място, като пилотът на Ферари трябваше да брани позицията си. Холандският му съперник опита изпреварване в един от завоите, но осъществи контакт с колата на съперника и двамата се завъртяха. Това доведе до солидна загуба на позиции за двамата, но пък поне завършиха състезанието.

Ферстапен се извини на Фетел за проваленото му състезание

След края на състезанието Ферстапен поднесе своите извинения към Фетел за случилото се, което още веднъж затвърди реномето му на рисков пилот. „Да, той допусна някои грешки”, коментира Хорнер. „Аз обаче си спомням, когато Себастиан беше на подобна възраст в началото на кариерата си. Тогава и той имаше навика да допуска грешки.”

„Аз продължавам да мисля, че Макс е феноменален талант. Той е достатъчно умен, за да проумее в кои области трябва да поработи. Нямам съмнение, че ще го направи”, добави Хорнер.

В същото време състезателният директор на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) Чарли Уайтинг заяви, че е провел разговор с Ферстапен относно стила му на пилотиране през 2016 година, когато имаше множество оплаквания на други състезатели срещу холандеца. Британецът бе категоричен, че не смята да обсъжда с Макс днешния инцидент. „Смятам, че стюардите си свършиха работата. Не мисля, че има необходимост да се намесвам аз. Ферстапен сбърка и бе наказан заради своята грешка”, допълни Уайтинг.

Заради случката към суперлиценза на Ферстапен бяха добавени още 2 наказателни точки. С тях настоящият му актив възлиза на общо 5. Всяка точка има 12-месечен срок на валидност, считано от момента на присъждането ѝ. Ако даден състезател събере 12 наказателни точки, автоматично бива наказан с пропускане на състезание.