Хелмут Марко заяви, че съветът му към Себастиан Фетел да си вземе година почивка е бил продиктуван от убедеността му, че ситуацията на пазара на пилоти за 2022 година ще е сериозно променена. Австрийският съветник на тима на Ред Бул обясни също така пред немския уебсайт f1-insider.com, че са се разминали с четирикратния световен шампион през 2020-та.

„Очевидно беше, че сезонът му с Ферари ще е труден. Не исках да взима прибързани решения, а да изчака. Беше ми ясно, че нещата на пазара на пилоти за 2022 година ще се променят фундаментално. Бях убеден например, че ще има свободно място в Мерцедес и не само там", заяви Марко.

„Така че посъветвах Себастиан да си вземе почивка, имайки предвид и Ред Бул. Исках да е на пазара в точния момент, за да приеме възможно най-доброто предложение. Но преди всичко не исках един четирикратен световен шампион да се сбогува по този начин с Формула 1. Не като приятел и не като човек на Ред Бул“, добави още той.

„При нас нямаше свободно място за 2021 година, когато от Ферари му дадоха предизвестието. В онзи момент смятахме, че Алекс Албон ще се развие в положителна посока и ще кара през следващия сезон. Това и казах на Себастиан. За съжаление сбъркахме и когато трябваше да действаме, той вече не бе свободен заради дългосрочния си ангажимент към Астън Мартин", каза шефът на Ред Бул.