Хелмут Марко е убеден, че Ред Бул все още има шанс да се пребори с Мерцедес през сезон 2020 и да направи Макс Верстапен най-младия световен шампион в историята на Формула 1. Той отново посочи, че отборът ще има новости за Гран при на Белгия, които трябва да подобрят стабилността на RB16. Австриецът е убеден също така, че късметът на тима от Бракли все някога ще свърши.

„Поведението на шасито все още е трудно предсказуемо. Проблемът е в това, че получените при изследванията в аеродинамичната тръба резултати не съответстват на тези от пистата.“

„Дори не сме преполовили сезона, а и в някакъв момент късметът на Мерцедес ще свърши. На Силвърстоун Люис Хамилтън едва се добра до финала на три колела. В Барселона премина върху отломка, но се отърва без последствия. Това няма да продължи завинаги“, сподели Марко.

Понастоящем Верстапен е най-младият пилот, състезавал се в Гран при надпревара – в Австралия през 2015 г., на 17 години и 166 дни. Той е и най-младият победител, след като спечели в Испания през 2016-та на 18 години и 228 дни. Най-младият състезател с титла обаче е Себастиан Фетел – той е на 23 години и 134 дни, когато взима първата си корона през 2010 г. Макс ще навърши 23 на 30 септември.

Съветникът на Ред Бул във Формула 1 очакваше и по-близка битка в квалификацията на Спа-Франкоршамп. Причината бе очакваната забрана за използване на квалификационни режими, която обаче бе отложена поне до Монца.

Марко каза още, че подобрението на задвижващите системи Хонда е в състезателни условия, не толкова в квалификации.

„На теория ни очакват трудни надпревари, но миналата година демонстрирахме нелоша скорост в Белгия. Целта сега е да сме максимално близо до Мерцедес. Знаем, че имаме проблем с прегряването на задните гуми, но в Барселона бяхме изумени, че Валтери Ботас не можа да изпревари Макс. Със сигурност не му е позволил да финишира втори заради доброто си сърце.“

Марко не пропусна и темата за Алекс Албон, чието представяне е сериозно обсъждано. Според него представянето на Каталуния не е по вина на пилота. Същевременно той посочи, че представянето на Данил Квят в Алфа Таури не е според очакванията на ръководството.

„Данил не показва резултатите, които очаквахме от него. Но все пак не сме стигнали дори средата на сезона и не мислим да го сменяме“, добави Марко.