Люис Хамилтън спечели драматично Гран при на Австрия, след като в последната 71-ата обиколка големите съперници и съотборници от „Мерцедес“ се удариха, докато спореха за първата позиция. Пострада колата на Розберг, който все пак се добра до финала, но чак четвърти, докато Хамилтън завоюва победата.

Макс Верстапен се класира на второто място, Кими Райконен се класира трети, а четвърти остана Розберг.

Пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън даде най-добро врем.е в квалификацията преди Гран При на Австрия и стартира от първата позиция. Втори в стартова решетка стартира Нико Хюлкенберг. От трето място на стартовата решетка стартира Дженсън Бътън.

Първият отпаднал в надпреварата се оказа Данийл Квят.

После Нико Розберг успя да изпревари Хюлкенберг за четвъртото място.

В седмата обиколка Кими Райконен успя да изпревари Дженсън Бътън и се нареди на второто място. Скоро и Нико Розберг, стартира с наказание от 6-ата позиция в стартовата решетка, стори същото и се нареди веднага след Райконен, преди да влезе в бокса.

Хамилтън намери начин да удължи живота на ултрамеките гуми, с които стартира. Той издържа 22 обиколки, след което ги смени с меки сликове.

Розберг направи три поредни най-бързи обиколки и продължи да се движи отлично по трасето. Той се нареди веднага след Фетел в 24-ата обиколка, изпреварвайки големия си конкурент Хамилтън.

Себастиян Фетел спука дясна задна гума и в 29-ата обиколка се завъртя, заби се в предпазната ограда и напусна състезанието. Предизвика въпросителни стратегията на „Ферари“, откъдето оставиха Фетел да прекара толкова дълго време със супрмеките гуми.

Основният въпрос обаче беше докога ще издържат гумите на Нико Розберг и съответно лидерската му позиция пред Хамилтън, която успя да заеме.

В 46-ата от общо 71 обиколка разликата между двамата лидери Розберг и Хамилтън беше точно една секунда. Интересно беше да разберем колко още ще издържат меките губи на Розберг.

Супермеки гуми бе изборът на Нико Розберг, докато за Хамилтън избраха меки гуми за края на надпреварата.

„Защо Нико е с по-меките гуми от мен?“, попита тогава Хамилтън, а отговорът бе: „Защото смятаме, че те са по-добри за теб.“ Един и същи екип от „Мерцедес“ води стратегиите на двама та съотборници и конкуренти Розберг и Хамилтън, което се различава от ситуацията в другите отбори.

Драматичният финал предложи инцидент точно между Розберг и Хамилтън , от който пострада колата на Розберг и Хамилтън стана първи, докато Розберг се дотътри четвърти.

Публиката в Австрия обаче освирка победитя Хамилтън, нещо, коет отдавна не се беше случвало във Формула 1.