Световният шампион във Формула 1 за 2016 година Нико Розберг разкри рецептата за успеха си в жестокия дуел със своя съотборник Люис Хамилтън в Мерцедес. Германецът заяви, че преди всичко е трябвало да превъзмогне нарастващия си гняв към британеца.

В трите си сезона като партньори двамата сериозно развалиха приятелските си отношения, като неведнъж шефовете на тима трябваше да се намесват в скандалите. „Гневът ти става все по-свиреп, ако човекът, който познаваш така добре, направи нещо, което прекрачва границата“, коментира Розберг.

„Люис е много добър в това да се движи по ръба, без да се отклонява в „сивата зона“. Той го постига благодарение на колата и на уменията си. Умен е, много, много умен. Беше ми много трудно да се боря с него гума до гума. За него това се получава естествено.“

„Аз самият трябва да бъда по-рационален. Трябваше да работя върху това да отстоявам позицията си. Станах по-агресивен, понеже преди той просто ме прегазваше. Трябваше да гледам записи и да направя подобрения в пилотирането си.“

„Сутрин и вечер прекарвах по 20 минути в медитация. Така може да научиш много за това защо си ядосан или стресиран. Научих се да отпускам съзнанието си. След първите 20 опита, умът ти наистина се успокоява. Когато се появяваше страхът, че мога да загубя шампионата, това ми помагаше да скъсам връзката с тези мисли“, допълни Розберг.