Бившият световен шампион от Формула 1 Нико Розберг коментира по интересен начин първия квалификационен триумф на своя сънародник Себастиан Фетел. Някогашният съотборник на Люис Хамилтън заяви, че първата позиция, от която Фетел ще стартира днес в Гран При на Канада, всъщност е доказателство за грешките, които неговият тим Ферари е направил.

В съботния ден 32-годишният Фетел изпревари Хамилтън в последния си бърз пробег с 206 хилядни от секундата, което му се случва за първи път през сезона. Въпреки това Розберг е убеден, че новините за „скудерията” в никакъв случай не са изцяло окуражаващи, особено като се има предвид разликата от 55 точки между двамата състезатели.

„Наистина страхотна обиколка от Фетел след толкова много трудни състезания и целия този неприятен старт на сезона. Това поставя и напрежение върху Шарл Льоклер (другия пилот на Ферари – б.р.)”, заяви Розберг в собствения си YouTube канал.

„Фетел хвърли абсолютна бомба, това беше красива обиколка, перфектна дори. Две десети от секундата пред Хамилтън и още 6 по-бърз от Льоклер – фантастично! Наистина, наистина се радвам за Фетел. За неговата психика това ще бъде от ключово значение, а и му предоставя перфектен шанс за победа.”

„Люис също свърши страхотна работа. Това, което всички трябва да разберат, е, че Мерцедес изгражда своите коли за средностатистическата писта. Такава е разликата между Монако и Монреал: в Монако скоростите са ниски, докато в Канада имаме само високи скорости и прави отсечки.”

„Трябва да изграждаш колата си по начин, който позволява да се представя по еднакъв начин на всички трасета, да се търси пресечната точка. Разбира се, в Монако тя не би била идеална предвид ниските скорости, които значат, че имаш нужда от максимално притискане към асфалта. Монреал също не е идеалното трасе, защото имаш нужда от повече бързина на правите.”

„Точна така стана ясно за пореден път как Ферари са сбъркали цялата си концепция за колата. В мига, в който те стъпят на екстремно бързи трасета като Монреал – а такива има точно две: Монреал и „Монца” – те изскачат отпред и имат най-бързата кола, но със съвсем малко. После отивате в Монако, където е другата крайност, а Ферари никакви ги няма. При всичките други уравновесени писти, Ферари изпитва трудности.”

„Става дума за объркана концепция, която клони твърде много в една посока. Те трябва да поправят това, за да бъдат конкурентни на повече трасета. Трябва да осигурят повече притискане, като отнемат от скоростта в правите. За подобно нещо е нужно време, няма как да го постигнеш за кратки срокове. Дали Ферари се завърна? Не мисля така. На това трасе те са силни, но на всички други места няма да бъдат. Това е жалко и показва, че те имат да вършат още много работа”, заключи Розберг.


Гледайте Гран При на Канада, 7-и кръг от сезон 2019 във Формула 1, днес пряко в ефира на DIEMA SPORT 2 от 21,10 часа, а също и онлайн на PLAY DIEMA XTRA!