Лятната пауза във Формула 1 винаги е особено пространство и развъдник на спекулации около пилотските състави на всички тимове в шампионата. 2019-а година не направи изключение, ала дискурсът този път се оказа доминирана от случващото се в Ред Бул.

Напук на първоначалните уверения от шефа на Тима Кристиан Хорнер, че Пиер Гасли – при цялото се неубедително представяне дотук – може да се чувства сигурен за мястото си до края на шампионата, френският състезател се оказа понижен и върнат в дъщерния Торо Росо за сметка на младия талант Александър Албън.

Разбира се, главният архитект зад този ход е небезизвестният технически съветник и шеф на програмата на Ред Бул за млади пилоти д-р Хелмут Марко, който не за първи път в кариерата си прави подобен ход. Не съвсем отдавна Макс Ферстапен се оказа промотиран по същия начин за сметка на Даниил Квят, който към днешна дата отново се изявява в Торо Росо.

Чисто статически, Гасли има явно преимущество пред Албън предвид представянето им дотук. Естествено, той разполага и с далеч по-добрата кола от двамата, с която обаче не успява дори да се доближи до темповете и резултатите на своя съотборник Ферстапен, който вече записа 2 победи.

Гасли и Албън имат еднакъв брой завършени стартове дотук – по 11. Французинът е 6-и във временното класиране и не съвсем там, където Хорнер и д-р Марко очакваха да го видят. Трябва да се отчете, че неговото най-добро класиране дотук е 4-о място, докато Албън успя да се добере до 6-а позиция в най-силното си състезание.

Със сигурност решението крие своята логика, тъй като Гасли не беше в състояние да оказва подкрепа на Ферстапен, който си остана ясно изразеният фаворит вътре в тима. Тепърва ще се види дали Албън би могъл да изпълнява подобни функции по-успешно от по-опитния си предшественик.